Sí als potatges

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Nutrició
Dieta Saludable

fatiga visual

Segons investigadors espanyols del CIBERESP, els plats tradicionals que tenen els llegums com a protagonistes tenen un forat en les dietes saludables de la gent gran.


Els potatges, plats típics que inclouen llegums, un aliment ric en greixos saturats i sodi i, també amb freqüència, carn processada, sal i patates, es poden incloure en una dieta saludable de persones de més de 60 anys.

Fins a quin punt són saludables per a la gent gran els potatges que, a més de llegums, inclouen carn processada, sal i patates? Investigadors del CIBERESP, al Departament de Medicina Preventiva, Salut Pública i Microbiologia de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), s’han proposat esbrinar-ho1. Per fer-ho, han dut a terme un estudi en què han considerat els canvis en la salut de la gent de més de 60 anys amb relació al consum de llegums. D’acord amb les dades, aquests plats tradicionals com la carn d’olla o la favada asturiana formen part d’una dieta saludable també en aquest conjunt de població.

Sols o acompanyats: sempre saludables

Per obtenir-ne conclusions, el grup de treball, liderat per Fernando Rodríguez-Artalejo al CIBERESP-UAM, ha partit d’informació procedent de la cohort ENRICA-Seniors, que inclou 2.500 persones de més de 60 anys. En les dades s’ha tingut en compte el consum habitual de plats de llegums d’aquesta població, per valorar com han canviat les seves condicions de salut al llarg del temps; aquests canvis s’han recollit mitjançant un “índex d’acumulació de dèficits en salut”. Tal com explica Félix Caballero, primer autor del treball: “Tot i que els llegums es consideren part d’una dieta saludable, per ser font de proteïnes i fibra, els plats tradicionals de llegums també inclouen una gran quantitat de carn processada, sal i patates, per la qual cosa, en conjunt, es podrien considerar poc saludables”.

D’acord amb els resultats de l’estudi, publicat per la British Journal of Nutrition2, o hi ha associació entre el consum elevat d’aquests plats (> 56 g/dia) amb una salut pitjor al cap de 3 i 5 anys de seguiment, en comparació amb consums baixos. D’altra banda, tampoc no s’han observat associacions rellevants quan es van examinar els tipus de llegums de manera individual. “El consum de llegums, fins i tot consumits en receptes tradicionals, acompanyats de carn o patata, pot ser part d’una dieta saludable en la gent gran; per això, el consell nutricional per a aquest grup de població no ha d’excloure aquests plats tradicionals”, conclou Esther Lopez-García, autora sènior de l’article.

Quina quantitat de llegums inclou una dieta saludable?

D’acord amb la taula de planificació d’aliments que ofereix el Ministeri de Sanitat3, una dieta saludable inclou de 2 a 4 racions a la setmana de llegums. Cada ració és d’uns 60-80 g, l’equivalent a un plat normal individual de menjar.

Pel que fa a quins són més consumits, els experts de la Fundació Espanyola del Cor4 sostenen que els més populars entre la població són el pèsol verd, que aporta una gran quantitat de vitamina C i ferro; les llenties, que contenen proteïnes riques en aminoàcids essencials; els cigrons, que tenen tant de calci com el formatge i, a més, les proteïnes són les que tenen un nivell nutritiu més alt; la soja, que a més de ser especialment proteica, presenta unes substàncies anomenades fitoestrògens que actuen com a antioxidants i que són capaços de regular els nivells hormonals de les dones, i, per últim, les faves, que tenen un contingut alt en vitamina C, i també carbohidrats.

 

 

Referències:

1 Legumbres, también necesarias en la dieta de las personas mayores. CIBERESP ISCIII. Juny 2020. 

2 Caballero, Francisco Félix y col. Are legume-based recipes an appropriate source of nutrients for healthy ageing? A prospective cohort study. Cambridge University. Juny, 2020. 

3 Estilos de vida saludable. Planificación de alimentos. Ministeri de Sanitat. Pàgina visitada el 14 de desembre de 2020. 

4 Legumbres “Medicina para tu salud cardiovascular”. Fundació Espanyola del Cor. Pàgina visitada el 14 de desembre de 2020.