Sis missatges clau per combatre el sedentarisme

Publicat:
 •
Share

Vida Activa
Esport
Ansietat

fatiga visual

 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha presentat una nova guia de recomanacions enfocades a millorar la salut a través de l’activitat física.


Si la població mundial fes més activitat física, es podrien evitar de quatre a cinc milions de morts a l’any. Fer activitat física de manera habitual constitueix un factor de protecció clau per a la prevenció i el maneig de malalties no transmissibles (ENT) com les malalties cardiovasculars, la diabetis de tipus 2 i diversos tipus de càncer.

Cal indicar que fer exercici físic també beneficia la salut mental, incloent-hi la prevenció del deteriorament cognitiu i els símptomes de depressió i ansietat.

També pot contribuir al manteniment d’un pes saludable i el benestar general. Malgrat tot, es calcula que el 27,5 % dels adults i el 81 % dels adolescents no compleixen les recomanacions de l’OMS per a l’activitat física del 2010 i gairebé no s’han observat millores en aquest aspecte durant l’última dècada. Tal com assenyala Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’OMS: “L’activitat física és fonamental per a la salut i el benestar, ja que pot ajudar a afegir anys a la vida i vida als anys. Cada moviment compta, especialment ara que estem gestionant les limitacions de la pandèmia de la COVID-19. Tots ens hem de moure cada dia, de manera segura i creativa.”

Una guia amb sis missatges clau

Amb la intenció d’invertir aquesta tendència mundial cap a la inactivitat, l’OMS ha llançat la guia Directrius de l’OMS sobre activitat física i comportament sedentari: d’un sol cop d’ull (WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour: at a glance)1, que inclou recomanacions d’exercici físic adreçades a tots els grups d’edat per millorar la salut. Aquest document analitza per primera vegada les relacions que hi ha entre el comportament sedentari i la salut i ofereix consells específics per a diferents grups de població, com dones embarassades i en postpart o persones que tenen malalties cròniques o discapacitat. Aquestes directrius mundials tenen com a objectiu animar els països a desenvolupar polítiques nacionals de salut basades en proves, i donen suport a la implementació del pla d’acció mundial de l’OMS sobre activitat física en el període establert 2018-2030

Els missatges clau d’aquesta guia es poden resumir en sis:

  • Qualsevol quantitat d’activitat física és millor que res, i més és millor. L’OMS recomana almenys de 150 a 300 minuts d’activitat aeròbica moderada per setmana (o l’activitat vigorosa equivalent) per a tots els adults, i una mitjana de 60 minuts d’activitat física aeròbica moderada cada dia per a infants i adolescents.
  • Tota l’activitat física compta. L’activitat física pot estar integrada a la feina, l’esport i el lleure o el transport (caminar, anar en bicicleta), com també a les tasques diàries i de la llar.
  • L’enfortiment muscular és bo per a tothom. Els adults grans (de 65 anys en endavant) han d’afegir activitats físiques que emfatitzin l’equilibri i la coordinació, com també l’enfortiment muscular, per ajudar a prevenir caigudes i millorar la salut.
  • Tothom n’obté beneficis quan augmenta els nivells d’activitat física i redueix el comportament sedentari, incloent-hi les dones embarassades i en període de postpart i les persones que pateixen malalties cròniques o discapacitats.

 

Referenciès:

1 WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour: at a glance. OMS Novembre 2020.