Xerostomia o síndrome de la boca seca

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Hidratació
Prevenció

Xerostomía o boca seca

A més d’una molèstia, la sequedat de boca o xerostomia és un trastorn que ens condiciona la qualitat de vida. Descobreix com la pots prevenir i alleujar-ne els símptomes.


Molts hem notat com, davant d’una situació incòmoda o d’inquietud, la boca de sobte se’ns queda seca. És una reacció fisiològica natural que sorgeix per l’estrès i que desapareix tan aviat com disminueix la tensió. Una cosa ben diferent és la xerostomia o síndrome de la boca seca, una malaltia que afecta 1 de cada 10 espanyols1 espanyols1 i que es caracteritza per la disminució de la producció de saliva, fet que provoca una sensació contínua de boca seca.

Rere aquest trastorn hi ha les glàndules salivals, que no poden produir prou quantitat de saliva per mantenir la boca humida. Com a conseqüència d’aquesta deficiència, la persona amb xerostomia sol sentir:

  • Sensació de boca enganxifosa i seca.
  • Dolor o sensació de cremor a la boca.
  • Esquerdes als llavis i les comissures.
  • Saliva espessa i viscosa.
  • Dificultat per parlar, mastegar o empassar.
  • Problemes per fer servir dentadures postisses.
  • Mal alè.

Cap d’aquests símptomes en si mateixos no ens poden semblar greus. No obstant això, afecten i condicionen seriosament la qualitat de vida de la persona que els pateix, per la qual cosa és important descobrir-ne les causes i, així, trobar la manera de prevenir-los. A més, la saliva també té un paper important en la salut: la digestió comença ja des del moment en què comencem a mastegar, amb la saliva humitejant i descomponent els aliments; també ens ajuda a empassar i a netejar les partícules de menjar de les dents i les genives. Així mateix, els minerals que conté –calci i fosfat– contribueixen a combatre malalties de la boca2.

Per què tinc la boca seca?

Les causes poden ser molt diverses. En alguns casos, la xerostomia es deu a factors externs, com l’ús de determinats medicaments o la reacció a certs tractaments oncològics; en altres, el problema es deu a factors interns associats a l’envelliment o a diferents patologies3.

Medicaments:

Són molts els fàrmacs que tenen com a efecte advers la sequedat de boca, entre els quals, els que produeixen xerostomia més habitualment són els antihistamínics, els antidepressius, els relaxants musculars i els ansiolítics.

Envelliment:

La sequedat de boca en l'envelliment sol associar-se a una alimentació inadequada, ingesta de medicaments, deficiències en la higiene dental i problemes de salut crònics.

Teràpia oncològica:

Tant la quimioteràpia com la radioteràpia poden alterar la composició i també la producció de la saliva. En el cas de la radioteràpia, de vegades danya les glàndules salivals; es tracta d’un problema que en alguns casos pot arribar a ser permanent.

Altres malalties:

La síndrome de Sjögren és una malaltia autoimmune que ocasiona sequedat a les mucoses. També infeccions com la candidiasis bucal, patologies com la diabetis i respirar per la boca o roncar poden ser causa de xerostomia.

Consum de tòxics

L'alcohol, el tabac i les drogues recreatives també poden provocar problemes de sequedat de boca.

I què puc fer per prevenir-lo o tractar-lo?

Si tenim un problema de sequedat de boca recurrent, el primer que hem de fer és mirar d’identificar la causa que el provoca. No és el mateix que la boca se’ns assequi perquè dormim amb la boca oberta i ronquem que no que es degui a un fàrmac que prenem o que tenim una disfunció en les glàndules salivals. Per tant, una bona mesura és consultar-ho amb el metge, que a partir de la història clínica en podrà determinar el tractament adequat.

De manera general, hi ha una sèrie de recomanacions que, encara que no curin la xerostomia, sempre ens aniran bé per alleujar aquesta sequedat tan molesta i reduir-ne la intensitat:

  • Pren glopets d’aigua o de begudes sense sucre, o bé xucla glaçons de gel per mantenir la boca humida.
  • Els xiclets i els caramels durs (sempre sense sucre) et poden ser útils.
  • Intenta respirar pel nas i no per la boca.
  • Pots fer servir un humidificador a la teva zona de treball i de descans.
  • Per evitar les esquerdes als llavis, posa-t’hi bàlsams hidratants.
  • Redueix al màxim (o suprimeix) el consum de cafè, tabac i alcohol. Tampoc no utilitzis col·lutoris bucals amb alcohol.

Si sospites que algun medicament que prens pot ser el causant de la sequedat, no deixis de prendre’l pel teu compte: consulta al metge el problema i segueix les seves indicacions.

Recorda que:

  • La saliva és necessària per mantenir la salut bucal i per ajudar-nos a digerir i empassar els aliments.
  • La sequedat de boca o xerostomia és un problema pel qual no es fabrica prou saliva.
  • És important conèixer la causa que provoca aquest trastorn per poder buscar-hi la solució adequada.

 

 

Referències:

1En España, 1 de cada 10 mayores padece el síndrome de boca seca. Consell General de Col·legis de Dentistes. Juny 2020.

2Boca Seca. Institut Nacional d’Investigació Dental i Craniofacial (NIDCR). Juny 2021.

3Sequedad de boca. Mayo Clinic. Juny 2021.