Efectes positius de les vacances vs meditació

Publicat:
04-03-2022
Efectos de las vacaciones y de la meditación

Les vacances i la meditació reporten beneficis similars sobre la salut física i mental, i de tots dos en resulta un impacte positiu sobre l’estrès i el sistema immunitari.

Estàs passejant per la platja, notes la sorra i l’aigua als peus, el sol, la brisa… i et sents, definitivament, molt feliç. T’agradaria que aquesta sensació de placidesa durés eternament, oi? Potser no pot durar tot el que t’agradaria, però sí més del que t’imagines. D’acord amb un equip de científics de l’Escola de Medicina Icahn al Mount Sinai, la Universitat de Califòrnia, San Francisco, i l’Escola de Medicina de Harvard,1 els efectes positius de les vacances poden durar fins i tot un mes.

Anar-se’n de vacances reporta beneficis sobre l’organisme semblants a la meditació

Per dur a terme aquest treball, l’equip de científics va comparar els efectes positius de les vacances amb la meditació. Per fer-ho, va tenir la participació de 94 dones sanes, de 30 a 60 anys, més de la meitat de les quals (64) no eren meditadores regulars. Les participants es van quedar al mateix resort a Califòrnia durant sis dies, i es va assignar a l’atzar que la meitat estigués simplement de vacances, mentre que l’altra meitat seguia un programa d’entrenament en meditació que incloïa meditació mantra, ioga i exercicis d’autoreflexió. Per conèixer millor els efectes a llarg termini del que els científics van denominar “efecte de meditació” en comparació de l’“efecte de vacances”, l’equip també va estudiar un grup de 30 meditadors amb experiència que ja estaven inscrits en el retir aquella setmana.

Els investigadors van recopilar mostres de sang i enquestes de totes les participants immediatament abans i després de l’estada, i també enquestes un mes i deu mesos després.

Segons les seves troballes:

  • Les vacances i la meditació van proporcionar un impacte positiu fort i immediat sobre l’estrès i el sistema immunitari. A més, van potenciar la sensació de benestar.

  • Totes les participants van declarar sentir-se millor a les enquestes un mes després que l’experiència hagués acabat.

  • Les meditadores principiants van presentar menys símptomes de depressió i menys estrès durant molt més temps que les que únicament havien estat de vacances.

Resultats per sobre del que s’esperava

“És lògic pensar que agafar-se unes vacances redueix els processos biològics relacionats amb l’estrès. Però, tot i saber-ho, va ser impressionant veure els canvis tan grans i positius que produïa en les persones estar lluny d’un ritme de vida atrafegat, en un ambient relaxant, encara que fos un període de temps tan curt”, ha declarat Elissa S. Epel, professora de Psiquiatria de la Universitat de Califòrnia, San Francisco (Estats Units) i una de les coautores del treball2.Un altre dels autors de l’estudi, Rudolph Tanzi, professor de Neurologia a la Joseph P. y Rose F. Kennedy, a la Universitat de Harvard, i director de la Unitat d’Investigació de Genètica i Envelliment de l’Hospital General de Massachusetts, ha declarat:“Segons els resultats, el benefici que experimentem amb la meditació no és estrictament psicològic; hi ha un canvi clar i quantificable en la forma en què funcionen els cossos. La meditació és una de les maneres de participar en activitats que ‘restauren’ l’organisme, que poden brindar alleujament als sistemes immunològics i pal·liar l’estrès quotidià d’un cos que intenta protegir-se constantment. D’acord amb el nostre punt de vista, aquest sistema condueix a un envelliment més saludable”.

FONTS

1 Epel, Elissa S. et al. Meditation and vacation effects have an impact on disease-associated molecular phenotypes. Agost, 2016.
Systems Biology Research Study Reveals Benefits of Vacation and Meditation. Mount Sinaí. Agost, 2016.

×

Per calcular el preu de l’assegurança, si us plau, accepta la informació següent

Informació legal: recorda que pots desistir del contracte, sense haver-ne d’indicar els motius i sense que se t’apliqui cap penalització, durant els primers trenta dies naturals des de la data en què l’assegurador et faciliti la documentació corresponent a la pòlissa.

Informació bàsica sobre protecció de dades:

  • Responsable del tractament: SegurCaixa Adeslas, SA d’Assegurances i Reassegurances.
  • Finalitat i legitimació: basant-nos en el desenvolupament de mesures precontractuals d’acord amb la teva sol·licitud (execució de contracte) tractarem les teves dades personals per tramitar la simulació d’assegurança, com també per fer el perfilat per calcular l’import de la prima. Així mateix, les dades de contacte es faran servir per enviar-te la informació derivada de la sol·licitud.
  • Conservació: en cas que no es formalitzi la pòlissa passats deu dies hàbils des de la data de finalització de validesa d’aquesta simulació, les dades que conté se suprimiran.
  • Destinataris: les dades facilitades no se cediran a tercers, tret d’obligació legal o per prestar el servei.
  • Informació addicional i exercici de dret: pots consultar més informació sobre la política de protecció de dades de SegurCaixa Adeslas i, especialment, sobre com exercir els drets d’accés, rectificació, supressió i altres, a la pàgina web següent: Protecció de dades