LLAGUES A LA LLENGUA: COM ES CUREN I CAUSES

Publicat:
24-04-2023
Llagas

Per què em surten llagues a la llengua?

Les llagues, també conegudes com a aftes, són unes úlceres bucals superficials de color blanc, vermell o groc i forma ovalada. Poden aparèixer en qualsevol zona dels teixits tous de la boca, provoquen inflamació i dolor i poden afectar l’alimentació i fins i tot la parla de la persona.

Les llagues, quan apareixen a la llengua, poden tenir causes molt diferents, entre les quals destaquen un sistema immune afeblit a causa d’una malaltia o una infecció o el fet de patir problemes gastrointestinals. Però també poden ser fruit de l’estrès, de desajustaments hormonals o d’una deficiència de nutrients, com ara vitamines —en especial la carència de vitamina B-12—, zinc, àcid fòlic o ferro. Una causa més evident és patir una lesió per traumatisme, per una mossegada o per una mala col·locació de l’aparell dental, per exemple.

Aquestes llagues poden generar una gran incomoditat, però remeten de manera natural al cap d’una setmana o dues. El dolor i la molèstia també disminueixen amb el pas dels dies.

Tant per contribuir a una recuperació més ràpida i millor com per evitar l’aparició d’úlceres quan es tornen recurrents, es poden tenir en compte algunes recomanacions bàsiques.

Quan ja ha aparegut la llaga:

 • Mantenir una bona higiene bucodental utilitzant un raspall de serres suaus.
 • Esbandir-se la boca amb salmorra o amb col·lutoris bucals.
 • Evitar el consum d’aliments calents i optar per opcions fredes.
 • Prescindir de cítrics, àcids i picants.
 • Descartar el consum de tabac i alcohol, i no mastegar xiclets.
 • En cas que la llaga sigui fruit d’una infecció, i prèvia consulta amb l’odontòleg, pot estar recomanat recórrer a fàrmacs analgèsics i antiinflamatoris o a un gel esteroide.

Quan no ha aparegut la llaga, però s’ha experimentat una recurrència prèvia, és important tenir en compte que:

 • Mantenir una neteja adequada sempre contribueix a la salut bucodental. Raspallar-se les dents almenys tres vegades al dia, sense massa força per no alterar la mucosa de la boca, i fer servir col·lutoris bucals ajuden a la prevenció.
 • Alguns aliments com la fruita seca, les maduixes, el cafè, la xocolata i el formatge poden fomentar l’aparició d’aquestes úlceres.
 • L’hàbit tabàquic també pot incentivar l’aparició de noves llagues.
 • Menjar amb ansietat pot provocar mossegades a la llengua, i aquestes lesions poden generar aftes. Controlar l’ansietat i l’estrès pot ajudar a evitar l’aparició d’aquestes lesions.
 • L’ús de ceres dentals en les ortodòncies eviten fregaments que poden generar ferides.

Encara que aquest tipus de llagues generalment no necessiten el diagnòstic d’un odontòleg, recorda que SegurCaixa Adeslas disposa de les Clíniques Dentals Adeslas, on un especialista et pot aconsellar sobre els millors hàbits de salut bucodental, com també recomanar-te els tractaments que poden reduir la inflamació i el dolor si els considera necessaris. Recorda que, a més, per ser assegurat tens inclosa una revisió bucodental anual a la pòlissa.

DEMANA HORA

×

Per calcular el preu de l’assegurança, si us plau, accepta la informació següent

Informació legal: recorda que pots desistir del contracte, sense haver-ne d’indicar els motius i sense que se t’apliqui cap penalització, durant els primers trenta dies naturals des de la data en què l’assegurador et faciliti la documentació corresponent a la pòlissa.

Informació bàsica sobre protecció de dades:

 • Responsable del tractament: SegurCaixa Adeslas, SA d’Assegurances i Reassegurances.
 • Finalitat i legitimació: basant-nos en el desenvolupament de mesures precontractuals d’acord amb la teva sol·licitud (execució de contracte) tractarem les teves dades personals per tramitar la simulació d’assegurança, com també per fer el perfilat per calcular l’import de la prima. Així mateix, les dades de contacte es faran servir per enviar-te la informació derivada de la sol·licitud.
 • Conservació: en cas que no es formalitzi la pòlissa passats deu dies hàbils des de la data de finalització de validesa d’aquesta simulació, les dades que conté se suprimiran.
 • Destinataris: les dades facilitades no se cediran a tercers, tret d’obligació legal o per prestar el servei.
 • Informació addicional i exercici de dret: pots consultar més informació sobre la política de protecció de dades de SegurCaixa Adeslas i, especialment, sobre com exercir els drets d’accés, rectificació, supressió i altres, a la pàgina web següent: Protecció de dades