Com es pot reduir la bretxa digital entre la gent gran i els joves?


Publicat:
 •
Share

Familia
Seniors

Descobreix què és la bretxa tecnològica i com es pot reduir en la gent gran – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post explicarem què és la bretxa tecnològica, com afecta la gent gran i com la podem reduir per afavorir la inclusió i millorar la qualitat de vida d’aquestes persones.


Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2030, un de cada sis habitants del planeta tindrà 60 anys o més. D’altra banda, la tecnologia cada vegada està més present al nostre dia a dia i està canviant la manera que tenim de relacionar-nos i de viure. Un dels problemes d’aquesta evolució tecnològica tan frenètica és que pot deixar de banda la gent gran, fet que els pot generar un sentiment d’inseguretat i d’aïllament.

És molt important que el desenvolupament tecnològic no suposi un desafiament inassumible per a la gent gran i que la tecnologia formi part del procés de l’envelliment actiu. D’aquesta manera podran aprofitar els avantatges que proporciona per millorar en salut, autonomia i qualitat de vida.1-3

Què és la bretxa tecnològica?3,4

El concepte de bretxa tecnològica o bretxa digital es refereix a la desigualtat en l’accés i l’ús d’internet i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

L’existència d’una bretxa tecnològica entre la gent gran i la resta de la societat o, fins i tot, entre diferents grups de població gran és evident. Durant la pandèmia per COVID-19 es va posar de manifest aquesta situació, i després d’aquesta etapa van sorgir nombrosos estudis i iniciatives per fomentar l’ús de la tecnologia entre la gent gran.

En l’accés a la tecnologia intervenen diferents factors, com ara:

  • Edat: normalment, com més gran s’és, menys accés es té a la tecnologia. La bretxa digital és més evident entre les persones de més de 80 anys, ja que, sovint, no han rebut formació sobre noves tecnologies i les seves capacitats cognitives i sensorials es deterioren amb el pas del temps.
  • Nivell d’estudis: les persones amb estudis superiors tenen més possibilitats d’accedir a la tecnologia.
  • Lloc de residència: a les zones rurals, l’accés a la tecnologia és més difícil, moltes vegades per la falta d’infraestructures.
  • Estatus socioeconòmic: les persones amb un nivell socioeconòmic més alt tenen més facilitat d’accés a la tecnologia.

Diversos estudis han identificat la bretxa digital com un obstacle per al desenvolupament personal i social de la gent gran. Moltes es poden sentir discriminades i aïllades a l’hora de fer gestions sanitàries, administratives o bancàries pel fet de no conèixer els procediments digitals o no saber utilitzar els dispositius tecnològics.

Bretxa tecnològica i gent gran2,4 

Tot i que l’accés a la tecnologia està augmentant entre la gent gram, encara queden reptes important per abordar en aquest grup d’edat:

  • Millorar el seu nivell de coneixement sobre la utilitat i el funcionament dels dispositius tecnològics. 
  • Reforçar les infraestructures tecnològiques, especialment a les zones rurals.
  • Garantir la ciberseguretat i la protecció de dades d’aquestes persones en l’entorn digital.
  • Fomentar-ne la participació a la societat per mitjà de la tecnologia.
  • Millorar l’accés a la tecnologia de la gent gran amb un nivell socioeconòmic baix o amb necessitats especials.

Beneficis de la inclusió tecnològica en la tercera edat2-4 

Algunes investigacions apunten a una influència positiva de la tecnologia sobre la qualitat de vida de la gent gran, i fins i tot es pot arribar a considerar un element per contrarestar els símptomes depressius, ja que redueix l’aïllament social i millora la comunicació amb l’entorn.

Alguns dels beneficis destacats de l’ús de les TIC són:

  • Milloren la connectivitat i la capacitat de comunicació.
  • Redueixen la soledat i l’aïllament social de la gent gran.
  • Afavoreixen el benestar emocional i psicològic.
  • Milloren l’autonomia i la qualitat de vida dels ancians.
  • Milloren les habilitats cognitives.
  • Fomenten l’aprenentatge de noves competències.
  • Contribueixen a un envelliment actiu de la població.

Estratègies per reduir la bretxa tecnològica4

Per fomentar l’ús de les noves tecnologies entre la gent gran es pot recórrer a diferents estratègies, com ara:

  • Participar en cursos d’alfabetització digital i ús de TIC dissenyats especialment per a gent gran, per assegurar que el nivell i els continguts estan adaptats a les seves necessitats.
  • Disposar de suport tècnic, tant si és d’un professional com d’una persona del seu entorn, per resoldre dubtes o petits problemes que puguin sorgir.
  • Fer servir dispositius dissenyats especialment per a gent gran, que acostumen a ser més senzills.

També seria recomanable que les empreses i les institucions disposessin de sistemes i persones de suport per guiar la gent gran en l’ús de la tecnologia i la realització de tràmits digitals.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències: 

1Envejecimiento y salud.Organització Mundial de la Salut. Octubre 2022.

2Personas mayores y su incorporación a las nuevas tecnologías, muestra de su resiliencia y derrota de estereotipos viejistas. Scielo. Juliol 2021.

3Uso de Tecnologías de la Información y la Comunicación y bienestar emocional en adultos mayores. Scielo. Agost 2022.

4¿Cómo mejorar la usabilidad de las tecnologías digitales para las personas mayores? Nagusi Intelligence Center. Consultat el juny del 2023.