Infertilitat: la importància de l’alimentació

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Dieta Saludable
Actualitat

Descobreix com l’alimentació pot ajudar a prevenir la infertilitat – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post explicarem què és la infertilitat, com influeix l’estat nutricional en la capacitat de concepció i quins aliments has d’incloure a la teva alimentació per millorar-la. 


Amb motiu del Dia Mundial de la Fertilitat parlarem de quines són les causes principals per les quals concebre un fill pot resultar complicat. Un dels factors que poden afectar la fertilitat de la parella és l’estil de vida. El sedentarisme, una alimentació poc saludable i el sobrepès o el pes insuficient poden contribuir al fet que aproximadament el 15 % de les parelles en edat fèrtil tinguin dificultats per tenir un fill a Espanya. La prevalença de la infertilitat ha augmentat significativament les últimes dècades arreu del món a causa, principalment, de l’endarreriment de la maternitat, la pèrdua de qualitat del semen, l’exposició a factors ambientals perjudicials i els canvis en l’estil de vida.1 

Què és la infertilitat? 

La infertilitat és la impossibilitat de quedar-se embarassada o de dur a terme l’embaràs per causes espontànies al cap de 12 mesos de mantenir relacions sexuals sense utilitzar cap mètode anticonceptiu.1,2 

Alguns dels factors que s’han relacionat amb la infertilitat són:1 

  • Edat avançada dels progenitors
  • Alteracions en l’estructura de l’aparell reproductor
  • Síndrome de l’ovari poliquístic (SOP)
  • Endometriosi
  • Hipotiroïdisme
  • Contaminació del medi ambient
  • Sobrepès o pes insuficient
  • Sedentarisme
  • Estrès
  • Consum d’alcohol, tabac i altres drogues
  • Alimentació desequilibrada

Com influeix l’alimentació en la concepció1,2,3

El pes i la composició corporal tenen un rol fonamental en la fertilitat en tots dos sexes, i diversos estudis han constatat que tant el baix pes com el sobrepès i l’obesitat augmenten el risc d’infertilitat. 

L’excés de greix corporal augmenta les concentracions de leptina, una substància que pot alterar la producció d’hormones sexuals als ovaris i els testicles, amb efectes negatius sobre la capacitat de concepció. El sobrepès també afavoreix la resistència a la insulina, fet que també pot alterar l’equilibri hormonal i afectar l’ovulació i la qualitat dels espermatozoides. 

L’excés de pes dificulta l’èxit dels tractaments de reproducció assistida, per la qual cosa abans d’aquest tipus de tractaments és recomanable perdre pes. D’altra banda, un pes insuficient pot produir alteracions hormonals i provocar amenorrea (absència de menstruació) o cicles sense ovulació.

Una alimentació saludable que afavoreixi la millora de la fertilitat ha de contenir: 

  • Greixos no saturats: sembla que tenen efectes beneficiosos en la fertilitat en dones i homes.
  • Àcids grassos omega-3: els omega-3 semblen afavorir la reducció dels nivells de testosterona i millorar la resistència a la insulina en dones amb síndrome de l’ovari poliquístic, i també milloren els resultats de les tècniques de reproducció assistida i la qualitat dels espermatozoides.
  • Hidrats de carboni complexos: els aliments amb una càrrega glucèmica baixa poden millorar la sensibilitat de la insulina i la qualitat del semen, i per això es relacionen amb una millora de la fertilitat. 
  • Proteïnes d’origen vegetal: alguns estudis semblen indicar que la substitució de les proteïnes d’origen animal per proteïnes d’origen vegetal afavoreix l’ovulació. 
  • Aliments rics en vitamines i minerals: una aportació adequada d’aquests micronutrients és essencial per millorar la fertilitat.
    • Àcid fòlic: la seva carència s’ha associat a alteracions de l’ovulació, defectes congènits i part prematur; per això, és un nutrient essencial durant el període previ a la concepció i al començament de l’embaràs.
    • Vitamina B12: és necessària per al desenvolupament i la funció de la placenta. A més, sembla millorar la qualitat dels espermatozoides i prevenir els avortaments espontanis. 
    • Vitamina A: afavoreix la síntesi d’hormones sexuals.
    • Vitamina D: afavoreix el manteniment de la reserva d’òvuls als ovaris, i el seu dèficit s’associa amb una menor quantitat i qualitat dels espermatozoides.
    • Vitamines C i E: tenen una funció antioxidant, per això contraresten els efectes de l’oxidació sobre els òvuls i els espermatozoides.
    • Calci, ferro, zinc, seleni i iode: són minerals essencials i la seva carència pot tenir efectes sobre la fertilitat, per la qual cosa és important que la seva aportació sigui adequada.
  • Verdures: contenen antioxidants que combaten la inflamació i neutralitzen els radicals lliures.
  • Peix (especialment els grassos): redueixen la inflamació, protegeixen la integritat dels òvuls i milloren la fertilitat.

També hi ha aliments que es desaconsellen

  • Greixos saturats i greixos trans: s’associen a descensos en la quantitat i la qualitat dels espermatozoides, resistència a la insulina i alteracions de l’ovulació. 
  • Sucre: s’associa a una qualitat més baixa del semen.
  • Proteïnes d’origen animal: els antibiòtics i les hormones que se subministren de vegades als animals poden provocar inflamació i alterar la fertilitat.
  • Alcohol i cafeïna: actuen com a diürètics i poden ser deshidratants i impedir que les membranes mucoses es mantinguin humides, cosa que afecta la consistència del moc cervical i de l’ejaculat.
  • Tabac: afecta la producció d’estrògens i disminueix la reserva ovàrica en les dones, i redueix la qualitat del semen en els homes. 

Aliments que milloren la fertilitat3

Seguint els consells esmentats, aquests són alguns dels aliments que pots incloure a la dieta si estàs pensant a tenir un fill: 

  • Aliments antioxidants:fruita i verdura de colors vius (nabius, granades, cítrics, maduixes, espinacs, pebrots, alvocats, remolatxa, pastanaga, síndria, etc.).
  • Greixos no saturats: s’obtenen de peixos grassos (salmó, sardines, arengades, truita, verat, anxoves) i mariscos (ostres i musclos), fruita seca, llavors, alvocats, oli d’oliva i altres olis vegetals. 
  • Aliments rics en vitamines i minerals: fruita i verdura en general, cereals integrals, llegums i fruita seca.
  • Hidrats de carboni complexos: arròs i pasta integrals, quinoa i civada.
  • Proteïnes d’origen vegetal: llegums, fruita seca, llavors, tofu, aliments de soja sense processar i soja fermentada.
  • Productes lactisllet, iogurts i formatge magre.

És aconsellable que les parelles que volen ser pares, però que tenen dificultats per aconseguir-ho, millorin el seu estat nutricional. Una alimentació saludable i una activitat física moderada són clau per a tots dos progenitors.1 

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.  

 

 

Referències:

1.Nutrición y fertilidad. Scielo. Juliol 2020. 

2.The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States. NIH. Juliol 2018. 

3.Fueling Fertility: How Nutrition Can Improve Your Chances. UPMC. Maig 2019.