L’expert parla sobre balanitis: causes, símptomes i tractament

Publicat:
 •
Share

Salud Práctica
Salud del Hombre

Descobreix què és la balanitis i com tractar-la – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem sobre què és la balanitis, la diferència amb la postitis i la balanopostitis, i com se n’aborda el tractament, amb el Dr. Juan I. Martínez-Salamanca, uròleg especialista en patologia prostàtica, andrologia i medicina sexual.


La balanitis consisteix en la inflamació del gland (cap del penis). Quan la inflamació es produeix al prepuci (pell que recobreix el gland), parlaríem de postitis. Si s’afecten totes dues estructures, ens trobem amb una balanopostitis, que només es pot donar en homes no circumcidats. Aquestes patologies afecten del 3 % a l’11 % dels homes en algun moment de la seva vida. La circumcisió disminueix la possibilitat de patir una balanitis en un 68 %, aproximadament. Haver patit una balanitis és un factor de risc per al desenvolupament d’un càncer de penis.

El Dr. Martínez-Salamanca, com a expert, ens aclareix els conceptes més importants sobre aquesta patologia en una entrevista.

Què causa la balanitis?

La causa més comuna de la inflamació del gland o balanitis és la infecció derivada d’una higiene personal inadequada o la falta d’aireig, i, generalment, es produeix en homes no circumcidats.

L’ambient càlid i humit a sota del prepuci afavoreix el creixement d’organismes com els fongs, que causen la infecció i la inflamació.

També es pot produir a causa de la irritació per l’esmegma, és a dir, per les secrecions de les glàndules sebàcies de la mucosa del prepuci. A més, hi ha patologies determinades, com la diabetes mellitus, que poden predisposar a la balanitis i agreujar-la.

Diagnòstic de la balanitis

Per diagnosticar una balanitis o balanopostitis i pautar un tractament, normalment n’hi ha prou amb revisar la història clínica del pacient i fer-li un examen físic complet.

Durant l’exploració, quan hi ha infecció, s’hi observa un gland inflamat i envermellit. Per fer-ne una valoració, és fonamental avaluar la durada dels símptomes, els hàbits d’higiene, les exposicions infeccioses, els possibles al·lèrgens i les pràctiques sexuals.

En alguns casos, poden ser necessàries proves addicionals, com un cultiu bacterià o proves per descartar infeccions per virus, sobretot si se sospita d’alguna infecció de transmissió sexual.

Com es tracta la balanitis?

El tractament per a la balanitis i la balanopostitis depèn de la causa i dels factors de risc que presenti el pacient. Els tractaments més habituals són els medicaments antifúngics i antibiòtics, com també mesures d’higiene. En alguns pacients, també es pot optar per fer la circumcisió com a tractament d’elecció des del començament.

Preguntes freqüents dels meus pacients

Sovint, a la consulta, els pacients em pregunten certes qüestions que es repeteixen. M’agradaria compartir-les.

I si no es tracta?

Tot i que en alguns casos pot remetre sola, és recomanable consultar un professional. Endarrerir el tractament pot agreujar les lesions i donar lloc a l’aparició d’úlceres, plaques blanques al penis, irritació, cremor, exsudat blanquinós, etc.

Si la inflamació es cronifica pot causar l’estenosi o estrenyiment de la uretra, fet que dificulta el pas de l’orina. A més, una inflamació crònica de la zona incrementa el risc de patir càncer de penis.

Quant de temps tarda a desaparèixer la inflamació?

La balanitis, i també la balanopostitis, es poden deure a causes infeccioses o no infeccioses. Per tant, el tipus i la durada del tractament depenen de l’origen de la infecció.

La causa més habitual són les infeccions fúngiques, en concret per Candida albicans, que es tracta amb cremes antifúngiques durant un període d’una a tres setmanes.

En general, amb un tractament adequat, s’aconsegueix una millora important al cap d’una o dues setmanes.

La balanitis és contagiosa?

La balanitis en si mateixa no és contagiosa, però la inflamació es pot deure a una malaltia de transmissió sexual. En aquests casos, la persona pot transmetre a la parella els organismes (bacteris, fongs o virus) que han causat la balanitis. Així doncs, és recomanable no mantenir relacions sexuals fins que un especialista comprovi la causa de la balanitis.

En alguns casos, com en la balanitis per càndida (fong), tant el pacient com la parella necessitaran tractament per evitar balanitis recurrents en tenir relacions sexuals.

 

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Firma Dr. Juan I. Martínez-Salamanca CAT

 

El Dr. Juan I. Martínez-Salamanca és especialista en urologia i va completar la seva formació als Estats Units, al New York Presbyterian Hospital, a la Weill Medical College at Cornell University i a la Facultat de Medicina de Harvard. És fundador i director mèdic del Lyx Instituto de Urología, fellowship de l’European Board of Urology i de l’European Board of Sexual Medicine, doctor en Medicina i Cirurgia amb menció Europea i premi extraordinari per la Universitat Autònoma de Madrid.