Sabies que es pot tenir al·lèrgia al fred?

Publicat:
Share

Salud Práctica
Alergias
Invierno

Descobreix què és l’a&l·lèrgia al fred i com evitar-la Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem sobre l’al·lèrgia al fred, els símptomes principals, com es pot diagnosticar, del seu tractament i algunes recomanacions per evitar-la.


Per a la majoria de nosaltres, l’hivern evoca una estació acollidora que convida a abrigar-nos i a gaudir d’activitats hivernals. No obstant això, l’exposició al fred es pot convertir en un desafiament per a les persones que pateixen una afecció poc comuna però real: l’al·lèrgia al fred.1,2

Què és l’al·lèrgia al fred i què la causa?1-6

L’al·lèrgia al fred, també anomenada urticària per fred o urticaria a frigore, és un trastorn infreqüent que afecta el 0,05 % de la població,principalment adults joves, i que es manifesta sobretot a l’hivern.

Aquesta afecció es caracteritza per l’aparició d’erupcions a la pell i, ocasionalment, altres símptomes generals, que es produeixen després d’una exposició brusca a temperatures baixes. La reacció pot esdevenir en qüestió de minuts després de l’exposició, sigui a través d’aire fred, el contacte amb aigua freda o fins i tot després de consumir aliments o begudes fredes.

L’al·lèrgia al fred es classifica com una urticària física, ja que es desencadena pel fred com a estímul, però actualment es desconeixen les causes per les quals apareix. Es creu que es pot deure a:

 • Factors hereditaris
 • Infeccions virals
 • Malalties

Quan una persona amb aquesta al·lèrgia s’exposa al fred s’alliberen substàncies químiques a la sang, com la histamina, que provoquen crisis al·lèrgiques que poden durar fins a dues hores.

Quins en són els símptomes?2-4

L’al·lèrgia es manifesta amb símptomes variables, des de reaccions cutànies lleus temporals fins a alteracions generals més greus de tipus cardiovascular o respiratòries que poden posar en perill la vida de la persona afectada.

 • En els casos més lleus: els símptomes comuns de l’al·lèrgia al fred inclouen la formació de favasses o faves temporals a la pell exposada al fred, angioedema (inflamació de la pell) i eritema (envermelliment de la pell), acompanyades de picor. A més, algunes persones poden experimentar inflamació a les mans en tocar objectes freds o als llavis després de prendre aliments o begudes fredes.
 • En els caos més greus: les reaccions al·lèrgiques al fred poden donar lloc a símptomes generalitzats, coneguts com a anafilaxi. Aquestes reaccions poden incloure desmais, palpitacions, inflamació a les extremitats o el pit, xoc i, fins i tot, inflamació de la llengua i la gola. Aquestes últimes són especialment alarmants, ja que poden dificultar la respiració i ser potencialment mortals.

Si s’experimenten símptomes com els anteriors després de l’exposició al fred, és important consultar-ho amb un metge, ja que hi ha mètodes senzills per detectar i diagnosticar l’al·lèrgia al fred i millorar de qualitat de vida de la persona afectada.

Com es diagnostica?2,7

Per diagnosticar l’al·lèrgia al fred es poden fer diferents proves:

 • Glaçó: una de les proves més habituals consisteix a aplicar un glaçó sobre la pell durant aproximadament cinc minuts, i observar si es forma una fava a l’àrea afectada.
 • TempTest: es tracta d’un aparell que utilitza un fil metàl·lic que genera temperatures diferents, entre 4 i 44 C, per detectar la temperatura llindar crítica per al pacient, a partir de la qual comencen a aparèixer les lesions al·lèrgiques.
 • Anàlisi de sang o altres proves addicionals: aquestes proves permeten determinar si l’al·lèrgia al fred pot estar relacionada amb malalties que afecten el sistema immunològic, com ara infeccions o càncer.

Com es tracta?6,7

La mesura més efectiva per tractar aquesta al·lèrgia física és evitar l’exposició al fred sempre que sigui possible.

Segons el tipus d’al·lèrgia o la seva gravetat, el metge pot prescriure diferents tractaments:

 • Casos lleus: es poden usar antihistamínics, com la loratadina o la desloratadina, que prevenen les reaccions al fred i n’alleugen els símptomes. És important prendre-se’ls abans de l’exposició al fred per obtenir-ne el màxim benefici.
 • Casos més greus o si els antihistamínics no són efectius: els metges poden prescriure omalizumab, que ha demostrat ser eficaç en persones amb urticària per fred que no responen a altres tractaments.
 • Casos relacionats amb una malaltia subjacent: si l’al·lèrgia es deu a causa d’una malaltia, com, per exemple, una infecció, és fonamental tractar aquesta condició específica per controlar els símptomes de la urticària per fred.
 • Reaccions molt greus: es pot receptar un autoinjector d’epinefrina que la persona ha de portar sempre a sobre com a mesura d’emergència. També ha de buscar atenció sanitària immediata.

Recomanacions per evitar reaccions al·lèrgiques al fred

La prevenció duu a terme un paper fonamental en el maneig de l’al·lèrgia al fred, per la qual cosa resulta essencial seguir certes recomanacions, com ara:3

 • Evitar l’exposició prolongada a estímuls freds, abrigar-se adequadament i limitar l’activitat física a l’exterior en dies freds o amb vent.
 • Prendre un antihistamínic abans d’exposar-se al fred pot ajudar a prevenir reaccions al·lèrgiques.
 • Evitar els canvis bruscos de temperatura és essencial. Per exemple, abans de nedar en aigua freda, pot submergir-s’hi primer una mà per detectar possibles reaccions a la pell.
 • Evitar consumir aliments i begudes extremament freds que puguin provocar la inflamació de la gola.
 • Portar l’autoinjector d’epinefrina, si s’ha prescrit.
 • Informar el personal sanitari sobre l’al·lèrgia al fred en cas de cirurgies.

L’al·lèrgia al fred és una afecció real que pot causar símptomes lleus o greus. Diagnosticar-la a temps, seguir el tractament adequat i prendre mesures preventives és fonamental per mantenir una bona qualitat de vida en totes les estacions de l’any.1,5

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1Nota de prensa SEIAC - Urticaria por frío. Societat Espanyola d’A&l·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC). Febrer 2013.

2Urticaria por frío. Societat Espanyola d’A&l·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC). Gener 2022.

3Urticaria por frío. Síntomas y causas. Mayo Clinic. Desembre 2021.

4Urticaria por frío. Caracterización de la población de una clínica ambulatoria especializada en urticaria. Science Direct. Setembre 2021.

5Urticaria por frío en un adolescente. Scielo. Juny 2019.

6Alergia física. Manual MSD. Octubre 2022.

7Urticaria por frío. Diagnóstico y tratamiento. Mayo Clinic. Desembre 2021.