Sensibilitat dental: què és i per què ocorre

Publicat:
 •
Share

Salud Bucodental

Descobreix què produeix la sensibilitat dental i com es tracta – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post explicarem què és la sensibilitat dental, els símptomes, per què es produeix i com es pot tractar.


L’anomenada hipersensibilitat dental és una afecció dolorosa que afecta més de la meitat de la població adulta. Sol aparèixer en persones de 20 a 50 anys i és més prevalent en dones que en homes. Aquesta sensibilitat excessiva de les dents fa que activitats tan habituals com menjar, beure o rentar-se les dents resultin doloroses.1-3

Què és la sensibilitat dental?

La hipersensibilitat dental és un dolor punxant i breu que pot durar d’uns segons a uns minuts, i que està relacionat amb el desgast de l’esmalt i l’exposició de la dentina del coll dental (que en condicions normals està protegida) a determinats estímuls intraorals.1-3 Aquests estímuls poden ser:2

  • Químics o osmòtics: begudes o aliments àcids o dolços. 
  • Tèrmics: begudes o aliments calents o especialment freds. 
  • Tàctils o mecànics: causen dolor per contacte amb la dent, per exemple, un raspall de dents. 

La hipersensibilitat dental pot provocar des de molèsties lleus fins a un dolor intens, que remet amb rapidesa quan l’estímul desapareix.3

De vegades, aquest malestar es pot confondre amb altres afeccions dentals com una càries, una dent esquerdada, una malaltia de les genives o un empastament desgastat. Però, en aquests casos, el dolor no cedeix quan desapareix l’estímul, a diferència de la sensibilitat dental, en què, a més, la persona afectada pot localitzar el dolor amb més exactitud.3 

Causes de sensibilitat dental

Les dents sanes, sense càries i protegides per l’esmalt dental no acostumen a ser sensibles. La hipersensibilitat apareix quan la dentina està desprotegida a causa del desgast de l’esmalt i el cement radicular, o per retracció de la geniva.2 Això passa principalment per:2,3 

  • Abrasió: pèrdua de substància dental dura per causes mecàniques, com un raspallat molt enèrgic combinat amb substàncies abrasives (com ara algunes pastes dentífriques). 
  • Atrició: causada per l’estrenyiment de dents o bruxisme, és a dir, pel contacte directe entre les dents que fa que l’esmalt es vagi desgastant.
  • Erosió: alguns àcids, com l’àcid gàstric o els àcids d’alguns aliments, poden conduir a la pèrdua de substància dental dura. 
  • Abfracció: deguda a forces de càrrega biomecànica, es fan microfractures al coll de la dent per una oclusió dental incorrecta, i, juntament amb l’efecte del raspallat, causen despreniments de substància dental dura.
  • Recessions gingivals: una ortodòncia, un tractament quirúrgic, problemes de les genives o una neteja incorrecta poden fer que la geniva es retregui i la dentina quedi exposada. 

Prevenció i tractament de la sensibilitat dental

Per prevenir i tractar la sensibilitat dental, el primer que cal fer és identificar i, si és possible, minimitzar o eliminar els factors que causen aquest dolor. Per fer-ho, es poden adoptar mesures com ara:1-3

  • Utilitzar un dentífric desensibilitzador: un ús continuat pot ajudar a blocar el dolor causat per la sensibilitat.
  • Optar per raspalls de dents de cerres suaus: cal evitar els raspalls de cerres dures i les pastes de dents abrasives. I també limitar la pressió que s’exerceix amb el raspallat i fer moviments suaus amb el raspall.
  • Evitar aliments i begudes àcides: restringeix el consum de begudes carbonatades, fruites àcides, sucs de cítrics o vi. En cas de fer-ho, utilitza una canyeta per evitar el contacte amb les dents i beu aigua després.
  • No raspallar-se les dents quan s’està cansat o distret: adopta una tècnica de neteja sistemàtica i evita el raspallat horitzontal. 
  • Triar productes que continguin potassi, calci i estronci: tenen la capacitat de reduir la sensibilitat nerviosa.

En cas que aquestes mesures no siguin suficients per acabar amb les molèsties, pots anar al dentista per valorar altres opcions, com ara:1

  • Utilitzar un protector dental: si fas cruixir les dents, pots consultar amb el dentista la possibilitat de fer servir un protector bucal.
  • Aplicar fluorur: l’odontòleg et pot aplicar aquesta substància a les àrees sensibles per reduir el dolor i enfortir l’esmalt. 
  • Col·locar resina adhesiva: s’aplica a les superfícies sensibles perquè deixin d’estar exposades als estímuls. 
  • Fer un empelt de teixit gingival: si hi ha pèrdua de teixit gingival es pot fer una petita cirurgia per col·locar teixit d’una altra part de la boca a la zona afectada per protegir la zona exposada i pal·liar-ne la sensibilitat. 
  • Tractament dels conductes radiculars (endodòncia): és el tractament més efectiu per eliminar la sensibilitat dental. Tracta la polpa dental, és a dir, el nucli tou de la dent, on són els nervis. 

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació. 

 

 

Referències:

1¿Qué provoca la sensibilidad dental y cómo puedo tratarla? Mayo Clinic. Desembre 2021.

2Cuando los dientes se vuelven sensibles: aparición y tratamiento de hipersensibilidades dentinarias. Elsevier. Octubre 2012. 

3Hipersensibilidad dentinaria: causas y tratamiento de sensibilidades del cuello dental. Elsevier. Desembre 2012.