Alimentació saludable: què cal menjar i en quina quantitat?

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Gana
Dieta Saludable

Alimentació saludable: què cal menjar i en quina quantitat? – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem en què consisteix una alimentació saludable, per què s’han de consumir porcions adequades de cada tipus d’aliment i com es mesuren, i algunes recomanacions per evitar els excessos.  


Les porcions recomanades són les quantitats dels aliments que es recomanen consumir a cada àpat per obtenir els nutrients necessaris. Per determinar aquestes quantitats, no cal utilitzar una balança, es poden fer servir les mans o objectes quotidians per mesurar-les.1 

Quins aliments ha d’incloure una alimentació saludable

Per alimentar-nos de manera equilibrada, hem d’incloure tots els grups d’aliments al llarg del dia, amb productes variats de cada grup al llarg de la setmana, per assegurar-nos de consumir tots els nutrients necessaris:2,3

  • Vegetals i fruites: han d’ocupar la meitat del plat. Inclou-ne diferents varietats i colors. 
  • Hidrats de carboni: han d’ocupar més o menys una quarta part del plat. És important incloure també pa, pasta i arròs integrals, civada o quinoa, ja que ens aporten fibra alimentària i contribueixen a regular el nivell de sucre a la sang.
  • Proteïnes: aproximadament una quarta part del plat. Prioritza la carn blanca, el peix, els ous, els llegums i la fruita seca. Limita la carn vermella i la processada. 
  • Greixos saludables: els greixos s’han de consumir amb moderació. Tria olis vegetals, especialment oli d’oliva, limita la margarina i la mantega, i evita els greixos trans.
  • Lactis: es recomana consumir dues racions diàries de lactis, com llet, iogurts i formatges.
  • Aigua: consumeix aigua abundant al llarg del dia, limita les begudes estimulats, com ara el te o el cafè, i evita les begudes ensucrades i alcohòliques. 
Mantenerse activo - Adeslas Espacio de Salud

Consells pràctics per alimentar-se de manera saludable

Com s’ha comentat, cal que l’alimentació inclogui tot tipus d’aliments en diferents proporcions al llarg del dia. Una alimentació saludable ha d’incloure:3,4 

  • Patates, arròs, pa i pasta: entre quatre i sis racions al dia.
  • Verdures i hortalisses: dues racions o més al dia.
  • Fruita: almenys tres racions al dia.
  • Oli d’oliva: entre tres i sis cullerades diàries, per cuinar i amanir. 
  • Lactis: dues racions al dia, tres o quatre en canalla i dones embarassades.
  • Carn magra, aus i ous: entre tres i quatre racions a la setmana, alternant-los per a un consum variat.
  • Peix blanc i blau: entre tres i quatre racions a la setmana. 
  • Llegums: de dues a quatre racions a la setmana.
  • Fruita seca: de tres a set vegades per setmana. 
  • Carn processada i embotits: de manera ocasional.
  • Refrescos, dolços i snacksde manera ocasional i amb moderació. 
  • Brioixeria, mantega i margarina: de manera ocasional i amb moderació. 

Com s’han de calcular les porcions adequades

Per determinar la mida de la ració, podem pesar l’aliment o guiar-nos per una referència:1,4

  • Fruita i verdura tallada: una ració són 120-200 g, és a dir, l’equivalent a una poma, una taronja o un préssec mitjans. 
  • Carn: una ració equival a 100-125 g, aproximadament la mida del palmell de la mà. 
  • Peix: una ració són 125-150 g, una mica més gran que la mida del palmell.
  • Pasta o arròs: una ració equival a 60-80 g, aproximadament mitja tassa grossa. 
  • Patata: una ració són 150-200 g, una patata mitjana.
  • Formatge curat: una ració són 40-60 g, uns dos dits.
  • Fruita seca: una ració correspon a 20-30 g, un grapat petit. 

Recomanacions per no menjar en excés

Per evitar menjar en excés i controlar les porcions:1,3,5 

  • No mengis directament de l’envàs: divideix el contingut de l’envàs i serveix els aliments en un plat.
  • Serveix els aliments en plats més petits: utilitza recipients més petits i porta el menjar a taula en plats ja servits.
  • Deixa el menjar que hagi sobrat fora del teu abast: així evitaràs menjar en excés.
  • Omple la meitat del plat amb vegetals verds: t’ajudarà a controlar millor les porcions de la resta dels aliments.
  • No et distreguis: no miris la televisió ni facis servir aparells electrònics mentre menges, per ser més conscient del que estàs menjant.
  • Si et cal un desdejuni entre els àpats: tria aliments saludables com fruita, hortalisses o aliments rics en proteïnes per saciar la gana. 
  • Guarda els aliments temptadors fora del teu abast: amaga els aliments dolços i els snacks, i deixa els aliments saludables a la vista. 
  • Planifica els menús: t’ajudarà a fer que l’alimentació setmanal sigui més variada i et facilitarà disposar de tots els ingredients necessaris. 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre pla d’Alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referències:

1Tamaño de las porciones. Medline Plus. Agost 2020.

2El Plato para Comer Saludable (Spanish). Harvard School. Consultat el gener del 2023.

3Recomendaciones para diseñar un menú equilibrado. Hospital Sant Joan de Déu. Març 2022.

4Planificación de alimentos. Govern d’Espanya. Consultat el gener del 2023.

5Cómo evitar equivocarse con el tamaño de las porciones para controlar su peso. CDC. Desembre 2021.