Aliments: com es conserven en bon estat?

Publicat:
 •
Share

Alimentación
Nutrición

Aliments: com es conserven en bon estat? - Adeslas Salud y Bienestar

Col·locar adequadament els productes a la nevera és important perquè es conservin bé. En aquest post t’expliquem els mètodes més comuns de conservació dels aliments i t’oferim alguns consells per emmagatzemar-los i mantenir-los en bon estat. 


Cada tipus d’aliment requereix unes condicions concretes per a una bona conservació. Alguns necessiten fred, mentre que altres s’han de mantenir allunyats de la llum, l’aire o la humitat. Per saber com conservar millor cada producte, cal verificar-ne les condicions de conservació, com també les dates de caducitat i de consum preferent que apareixen als envasos.1,2 

Mètodes de conservació d’aliments

Hi ha diferents mètodes per prolongar la conservació dels productes frescos. Alguns dels més comuns són:2,3 

  • Deshidratació: consisteix a reduir o eliminar l’aigua que contenen els aliments i concentrar el seu sabor per prolongar-ne la caducitat. Es pot fer amb una deshidratadora, però també posant els aliments al forn, a menys de 55 °C, durant unes 2-4 hores i amb la porta entreoberta. Serveix per conservar la fruita i la verdura. 
  • Fermentació: s’utilitzen microorganismes i llevats per provocar una reacció química que permet que els aliments es mantinguin en bon estat durant més temps. Aquest mètode es fa servir per a embotits, xucrut, etc.
  • Bany maria: els aliments s’introdueixen en un pot que es tanca hermèticament i se submergeix en aigua bullint durant uns minuts per eliminar els bacteris que puguin contenir. 
  • Conserves i melmelades: preparar melmelades, almívars o gelees permet mantenir la fruita i la verdura durant més temps, ja que el sucre també serveix com a conservant i espesseïdor. 
  • Congelació: es pot utilitzar tant per a aliments frescos com per a aliments que ja s’adquireixen congelats. La temperatura del congelador s’ha de mantenir a una temperatura inferior a -18 °C. Els congeladors funcionen millor com més plens estan. 
  • Refrigeració: els aliments peribles, frescos o cuinats, s’han de conservar tapats, entre 0 i 8 °C i en una zona específica de la nevera. 

Consells per emmagatzemar correctament els aliments

La temperatura de la nevera varia segons la zona i cal col·locar els aliments en llocs específics de la nevera per mantenir-los en les condicions adequades.2,4   

Infografía con consejos para conservar alimentos - Adeslas Salud y Bienestar

A més de col·locar els aliments a les zones recomanades, també és recomanable:2,4,5 

  • Emmagatzemar els aliments en recipients tancats. 
  • Col·locar els aliments crus separats dels cuinats
  • Etiquetar els productes cuinats amb les dates d’elaboració.
  • Refrigerar o congelar els aliments al més aviat possible. 
  • Descongelar els aliments en envasos tapats i al prestatge inferior. 
  • No sobrecarregar la nevera perquè l’aire pugui circular correctament entre els aliments. 
  • Comprovar les dates de caducitat i de consum preferent de cada producte. 
  • Situar a la zona davantera els aliments que s’han de consumir abans. 
  • Llençar els aliments que tinguin mal aspecte o facin mala olor.
  • Netejar la nevera completa almenys una vegada al mes i sempre que hi hagi degoteigs o vessaments. 

Aliments comuns i temps de conservació

Els envasos dels productes ens ajuden a conèixer quin és el mètode i el temps de conservació més adequats. Però cal tenir en compte alguns aspectes:1,4,5,6 

  • Els productes frescos, els aliments cuinats i les sobres no poden estar fora de la nevera més de dues hores. 
  • Els congelats comercials poden estar al congelador entre tres i dotze mesos. 
  • Les viandes fredes hi poden estar dues setmanes si no s’ha obert el paquet, i entre tres i cinc dies si ja s’ha obert. 
  • La carn fresca es pot mantenir a la nevera cinc dies com a màxim, i el peix no més de tres dies. 
  • Els ous es poden conservar de tres a cinc setmanes. 
  • Les sobres dels àpats preparats es poden conservar al refrigerador entre tres i quatre dies. 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de nutrició, en el qual en pots obtenir més informació.  

 

Referències:

1Conservación de los alimentos. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el gener del 2023.

2En la nevera ¿dónde colocar cada alimento? Comunitat de Madrid. Consultat el gener del 2023. 

35 formas de conservar alimentos. Govern de Buenos Aires. Consultat el gener del 2023. 

4Colocar de forma segura. AESAN. Consultat el gener del 2023.

5¿Está almacenando los alimentos en forma segura? FDA. Setembre 2021.

6Tabla de conservación de alimentos fríos. Foodsafety.gov. Setembre 2021.