Anèmia per falta de ferro: quins símptomes té i quin n’és el millor tractament

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Nutrició
Minerals

Coneix els símptomes i el tractament de l’anèmia per falta de ferro – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post t’expliquem quins senyals t’han de fer sospitar que podries tenir anèmia per falta de ferro i com has d’actuar per revertir-la.


L’anèmia és una de les formes que té el cos d’alertar que tenim algun problema a la sang, una hemorràgia aguda o una malaltia. Però també que no estem menjant o absorbint els nutrients necessaris per fabricar glòbuls vermells sans1,4.

Què és l’anèmia i quins tipus hi ha?

L’anèmia es defineix com un descens en la quantitat de globus vermells que tenim a la sang, responsables de transportar l’oxigen i alliberar-lo als teixits1.

Aquesta reducció pot ocórrer principalment per tres causes que donen lloc a diferents tipus d’anèmia1,2:

  • Producció insuficient de glòbuls vermells. Provocada per malalties, tumors o falta de ferro.
  • Immaduresa dels glòbuls vermells que es produeixen. Ocorre quan hi ha dèficit de vitamina B12 o folats i en algunes malalties.
  • Destrucció o degradació dels glòbuls vermells a un ritme més gran del normal. Per hemorràgies, problemes al sistema immunitari o patologies de la sang.

A Occident, l’anèmia per falta de ferro, anomenada també ferropènica, és la més comuna2. Es pot produir per diferents raons, com ara una ingesta insuficient, un problema en la seva absorció (per intervencions o patologies a l’intestí com la celiaquia o la interacció de substàncies que ho impedeixen) i l’embaràs4.

Té una incidència més gran, en ordre descendent, en nadons lactants, preescolars, adolescents, embarassades i dones en edat fèrtil (pel sagnat mensual), etapes i moments vitals en què l’organisme necessita més ferro3. Els experts també assenyalen com a grup de risc els vegetarians que no substitueixen la carn per altres aliments rics en ferro i els qui donen sang amb freqüència4.

Com puc saber si tinc anèmia? Símptomes i formes de detecció

L’anèmia pot ser temporal (aguda) o crònica (en cas que s’allargui) i pot variar de lleu a greu4.

Si l’anèmia és lleu (una concentració d’hemoglobina en sang inferior a 12 g/dl en dones i 13 g/dl en homes, o quan s’observa un descens de 2 g/dl, segons l’OMS5) poden ser2:

  • Debilitat (fins i tot sense exercici).
  • Mal de cap.
  • Dificultat per concentrar-se o pensar.
  • Irascibilitat.
  • Reducció de la gana.
  • Adormiment de les extremitats.

Si empitjora i es converteix en greu (concentració d’hemoglobina a la sang per sota de 8 g/dl, tant en homes com en dones5), o si apareix de manera sobtada i es classifica com a aguda, podrien aparèixer els símptomes següents2:

  • To blavós en el blanc dels ulls.
  • Ungles i cabells trencadissos.
  • Marejos i vertigen.
  • Pal·lidesa.
  • Llengua inflamada.
  • Úlceres bucals.
  • Febre.
  • Tensió arterial baixa.
  • Freqüència cardíaca alta.
  • Buf cardíac.

Com dèiem abans, una menstruació abundant pot provocar anèmia en les dones, però també és símptoma que ja se’n pateix. I en els homes, l’anèmia per falta de ferro pot resultar en pèrdua d’apetit sexual2.

L’anèmia ferropènica és molt seriosa. No tenir uns nivells adequats de ferro provoca problemes en el desenvolupament, la conducta, el rendiment físic i intel·lectual, parts prematurs, baix pes en néixer i, en els grans, empitjora altres malalties, com la cardíaca o la insuficiència cerebrovascular3. A més, la deficiència de ferro altera la resposta immune.

No s’ha d’autodiagnosticar. Per confirmar-la, el metge demanarà una anàlisi rutinària de sang que inclogui nivells de ferro i un comptatge complet2 (glòbuls vermells, blancs, hemoglobina, hematòcrit i plaquetes6).

Com es pot pal·liar i prevenir l’anèmia?

Una vegada diagnosticada, és habitual que es tracti, a més de fer-ho amb una intervenció en la dieta, amb suplementació oral a base de sals ferroses3. Per a aquest tractament també cal un control mèdic: una sobrecàrrega de ferro pot provocar danys al fetge, a més d’altres complicacions4.

La dieta és la millor eina per prevenir-la. Perquè compleixi el seu objectiu, ens hem d’assegurar que el que posem al plat tingui una quantitat adequada de ferro3.

Així, es recomana incloure aliments rics en aquest mineral, com la carn vermella (la de vedella i la de porc, el fetge i altres vísceres), el peix i el marisc, les aus, les fulles verdes i fosques com els espinacs, les llavors, els llegums i els fruits secs3.

Per assegurar-ne la biodisponibilitat (capacitat d’absorció) cal vigilar el que se’n diu “reforçadors”, que ajuden a absorbir-lo, com la vitamina C, present –entre d’altres– en els cítrics, els tubercles, les cols, el bròcoli, els pèsols verds i la fruita com el meló, el pebrot, el tomàquet i les maduixes3,4; i els “inhibidors”, que limiten l’absorció de ferro, com alguns llegums, cereals, lactis, te, cafè i cacau, el rovell d’ou i certes verdures3.

Dues maneres senzilles de millorar la biodisponibilitat del ferro que ingerim són3:

  • Combinar els aliments rics en ferro, especialment si són vegetals, amb acompanyaments rics en vitamina C.
  • Evitar o limitar els lactis i altres inhibidors alimentaris als àpats principals, que és quan tradicionalment es mengen els aliments que contenen més ferro biodisponible.

Les necessitats de ferro varien segons l’edat i el moment vital. Si ets un adult sa, segueix les recomanacions de la piràmide alimentària per assegurar-ne una quantitat adequada a través de la dieta. Davant una sospita de falta de ferro, consulta-ho amb el metge i no t’automediquis.

 

 

Referències:

1 Anemia. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el novembre del 2021.

2 Anemia. Medline Plus. Consultat el novembre del 2021.

3 Anemias nutricionales. Corrección de la dieta. Elsevier. Setembre-octubre 2009.

4 Anemia por deficiencia de hierro. Mayo Clinic. Consultat el novembre del 2021.

5 Anemia, aportando un poco de claridad a tantas cifras y unidades. SEFAP (Societat Espanyola de Farmacèutics d’Atenció Primària). Consultat el novembre del 2021.

6 Conteo sanguíneo completo (CSC) prueba de sangre. Medline. Consultat el novembre del 2021.