Com cal actuar en un atac d’epilèpsia

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Actualitat
Primeros Auxilios

Com cal actuar en un atac d’epilèpsia – Adeslas Salud y Bienestar

Què és l’epilèpsia, com s’identifica una crisi convulsiva i com cal actuar per ajudar una persona que en pateix una crisi són els temes que tractarem en aquest post.


El que la majoria identifiquem com a atacs d’epilèpsia són la manifestació més greu de l’epilèpsia. Són crisis convulsives davant les quals podem actuar per minimitzar el risc que corre la persona que les pateix1-6.

Què és l’epilèpsia?

L’epilèpsia és una malaltia del sistema nerviós central que es pot manifestar de diverses maneres, amb símptomes motors, sensitius, visuals o psíquics. Però la forma més coneguda, i perillosa, de manifestar-se són les crisis epilèptiques, amb convulsions i pèrdua de consciència1. Les convulsions es generen per una descàrrega elèctrica anormal i simultània d’un grup de neurones de l’escorça cerebral2.

Hi ha múltiples factors que poden provocar convulsions que no són d’origen epilèptic, com ara un traumatisme, la febre alta o el consum d’alcohol o drogues. Les crisis epilèptiques són conseqüència d’un mal funcionament o una lesió cerebral i ocorren més d’una vegada. Una única crisi no es considera epilèpsia2,3.

Com es pot identificar una crisi d’epilèpsia?

Les crisis convulsives generalitzades, anomenades també gran mal, són les que habitualment identifiquem com un atac d’epilèpsia, i són la manifestació més greu de la malaltia. En aquest tipus de crisis es veuen afectades gairebé totes les neurones i, també, tot el cos2,4.

Es produeix una contracció muscular generalitzada que causa rigidesa. La respiració de la persona afectada s’interromp i el pacient perd el coneixement, cau i presenta sacsejades de les extremitats, que inicialment són breus i, progressivament, més àmplies i intenses. Amb freqüència, es mossega la llengua o les galtes, pateix algun traumatisme a causa de les sacsejades i perd el control dels esfínters, o presenta un excés de salivació. Al cap d’uns minuts, la crisi cedeix i la persona comença a recuperar el coneixement, tot i que roman endormiscada i normalment no en recorda res2-4.

Què es pot fer per ajudar una persona que pateix una crisi convulsiva?

En primer lloc, és fonamental no perdre la calma a l’hora d’actuar. Després2,5,6:

  • Intentarem estirar el pacient.
  • Li farem reposar el cap sobre alguna cosa tova.
  • Girarem el pacient cap a un costat per evitar l’aspiració i facilitar-li la respiració.
  • Apartarem els objectes durs o punxeguts per prevenir lesions.
  • Li afluixarem la roba i li traurem les ulleres, si en porta.
  • Quan acabi la crisi, el deixarem descansar estirat sobre un costat.

També és important tenir en compte què és el que no hem de fer3,5,6:

  • No hem d’introduir-li res a la boca, ja que no s’empassa la llengua. Però es podria fer mal amb un objecte estrany a la boca. I si intentéssim ficar-li els dits, podríem patir una mossegada.
  • No hem d’intentar aturar el moviment convulsiu. Fer-ho podria generar fractures o lesions musculars.
  • No li hem de fer una respiració boca a boca.
  • No hem d’intentar que begui ni mengi fins que no hagi recuperar la consciència del tot.

Quan la crisi hagi cedit, és recomanable acompanyar la persona, assegurar-nos que respira adequadament i, quan hagi recuperat completament la consciència, se li pot explicar què ha passat3,5,6.

Cal avisar els professionals sanitaris si3,5,6:

  • És la primera crisi que es pateix.
  • La crisi dura més de cinc minuts.
  • Ha causat ferides o traumatismes.
  • Es tracta d’una persona embarassada, diabètica o amb alguna malaltia cardíaca.

Alguns consells

És recomanable que les persones amb risc de patir aquest tipus d’atacs aprenguin a identificar quins són els factors desencadenants de les crisis i com evitar-los. Alguns factors desencadenants de les crisis són, per exemple6:

  • La privació o disminució de les hores de son. És recomanable adoptar un horari de son regular i dormir almenys 8 hores.
  • El consum de pantalles, tant si és televisió com l’ordinador o videojocs, és recomanable fer-ho a una distància i amb una il·luminació adequades, i durant un temps limitat.

La pràctica esportiva és positiva per a les persones epilèptiques, i més quan es tracta d’esports d’equip5.

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació. 

 

Referències:

1 Epilepsia. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el novembre del 2022.

2 Tipos de convulsiones y cómo actuar. SEMG. Consultat el novembre del 2022.

3 Cómo actuar cuando un niño convulsiona. AEPAP. Consultat el novembre del 2022.

4 Primeros auxilios para las convulsiones. CDC. Octubre 2018.

5 Convulsiones. RiojaSalud. Consultat el novembre del 2022.

6 Cuidados ante una crisis epiléptica. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el novembre del 2022.