Consells per a una jubilació saludable

Publicat:
 •
Share

Vida Activa
Seniors
Salut emocional

Descobreix com tenir una jubilació saludable i feliç – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post et donem suggeriments per mantenir l’activitat física, intel·lectual, social i emocional que et permetin gaudir d’una jubilació saludable i feliç.


Avui, en molts casos, arribar a l’edat establerta per deixar de treballar no vol dir que la vellesa hagi començat1,4. Però sí que és una època de canvis en què, per viure amb qualitat, a més de mantenir la salut, cal buscar la felicitat, l’afecte, la satisfacció, l’autoestima…4 I aprendre a gestionar el lleure, les relacions i el nou ordre de prioritats2.

Històricament, jubilació i vellesa anaven junts: l’edat i les seves xacres justificaven el cessament de la vida laboral. Ara vivim més perquè ho fem millor. Quan arriben a l’edat de jubilació, les dones viuen, de mitjana, vint anys més. Els homes, entre deu i quinze, gràcies a la millora de la qualitat de vida i de l’atenció sanitària, entre altres factors4.

A més, l’edat oficial per jubilar-se, en la pràctica, no és única i inamovible. A França i Holanda, per exemple, els treballadors solen deixar de treballar abans que a Espanya4.

Així, els experts comencen a parlar de “vells joves” amb necessitats pròpies4 que fan recomanable que els tinguin en compte en el disseny dels plans i els programes d’envelliment saludable, per preparar-los millor per al canvi laboral i no tan sols per a la vellesa5.

Planificació i objectius

És important fixar un propòsit orientat a aconseguir una vida de qualitat2, entesa com a satisfactòria i feliç4. Com ara, servir de suport a la família, algun amic o algú que ho necessiti; tutelar joves professionals que comencen la carrera en una àrea en la qual tinguis experiència; millorar la forma física, estudiar, aprendre o perfeccionar alguna habilitat…1,2.

T’ajudarà a seguir un camí i saber en tot moment en quin punt et trobes, a més que facilitarà que planifiquis i estructuris un horari. Mantenir-se actiu és una prioritat1,2 i els patrons i les rutines faciliten l’adherència a un estil de vida saludable2.

No es tracta d’omplir el temps sinó de regularitzar certes activitats: fes que encaixin en la visió que tens d’aquest nou moment vital2, que permetin la improvisació i la flexibilitat, i inclou temps lliure i propi1.

Hàbits diaris

Des de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMYFC) assenyalen hàbits diaris que has de vigilar i fomentar1:

  • Tingues cura de la higiene i l’aspecte, perquè veure’t bé et fa sentir millor.
  • Tingues una bona higiene del son: ves a dormir i lleva’t a la mateixa hora cada dia, encara que no tinguis obligacions.
  • Mou-te: l’esport o l’activitat física milloren la qualitat de vida i l’estat mental.
  • Menja de manera sana, sense excessos i gaudint del moment.
  • No fumis.
  • Modera el consum d’alcohol, si el tens permès.
  • Mantén-te informat i al dia a través dels mitjans de comunicació.
  • No abusis de les pantalles.

Cuida la vida social

Una part de la socialització al llarg de la vida adulta es fa a l’oficina, amb els companys de feina. I és normal que el cessament en les relacions provoqui cert malestar, i per això és interessant que, abans que arribi el moment, triïs amb qui vols mantenir el contacte i t’asseguris de fer-ho2, a més de seguir en contacte amb la família i els amics. Evita la soledat i l’aïllament4.

Pensa també en persones amb qui t’agradaria reprendre una amistat o gent amb qui t’agradaria intimar més2. Posa’ls a l’agenda: organitza quedades, visites, xerrades per telèfon o de manera presencial, incloent-hi la família. Els nets són una bona font de conversa que t’estimula la ment i també els estimula la seva1.

La importància de l’aprenentatge

El cervell entrena l’agilitat mental amb els desafiaments que resolem cada dia mentre treballem. Per mantenir-la, cal enfrontar-se a coses noves, com aprendre alguna habilitat, jugar i fer passatemps, fer viatges, estudiar algun curs…2

Informa’t sobre les activitats que es duen a terme al teu barri, ciutat o província. Busca els programes d’envelliment actiu i saludable als centres municipals o de la comunitat autònoma on vius, o els centres de gent gran. Algunes comunitats organitzen viatges culturals nacionals i internacionals de diferent durada per als majors de 60 anys; programes interuniversitaris adreçats a persones a partir de 55 anys per mantenir l’activitat intel·lectual i afavorir les relacions interpersonals i intergeneracionals, i tallers jurídics, de competències digitals o desenvolupament personal, també per a majors de 60 anys3.

Aprèn a viure en l’edat que tens amb el que et toca. Si no aconsegueixes sentir-te bé anímicament, demana ajuda. També si apareixen xacres físiques o empitjoren: traça un pla amb el metge de capçalera o la infermera per cuidar la salut1.

 

 

Referències:

1 Jubilación Saludable. Semfyc. Octubre 2017.

2 Envejecimiento saludable. Mayo Clinic. Setembre 2021.

3 Programa de envejecimiento activo y saludable. Comunitat de Madrid. Consultat el novembre del 2021.

4 Jubilación y calidad de vida. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 1998.

5 Envejecimiento y salud. Octubre 2021.