Dèficit calòric: què és i com es calcula

Publicat:
 •
Share

Alimentación
Carbohidratos
Dieta Saludable

Dèficit calòric: què és i com es calcula – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem en què consisteix el dèficit calòric, com es calcula l’energia que necessita el cos i què cal fer per reduir les calories que consumeixes.


Les calories són una mesura d’energia1,2. Els aliments proporcionen energia a l’organisme. Aquesta energia, que es mesura en calories, s’allibera quan els aliments es descomponen durant la digestió1. El procés pel qual el cos allibera l’energia que contenen els aliments s’anomena metabolisme3.

És important consumir les calories adequades, ja que l’energia permet a les cèl·lules fer totes les seves funcions, incloent-hi la síntesi de proteïnes i altres substàncies que necessita l’organisme1.

Què és el dèficit calòric

Quan s’ingereixen menys calories de les que es consumeixen, es diu que hi ha dèficit calòric2. Quan el consum de calories és insuficient per a les necessitats de l’organisme, aquest comença a utilitzar els hidrats de carboni emmagatzemats al fetge i els músculs, que s’acompanya d’eliminació d’aigua, i per això inicialment la pèrdua de pes tendeix a ser ràpida1.

La quantitat d’hidrats de carboni emmagatzemats és baixa i només proporciona energia en un curt període de temps, per la qual cosa, després, l’organisme obté energia recorrent als dipòsits grassos i la pèrdua de pes és més lenta1.

La creença generalitzada que un metabolisme lent és el culpable del pes excessiu poques vegades és certa. Tot i que el metabolisme sí que està relacionat amb el pes, ja que influeix en les necessitats bàsiques d’energia del cos, la quantitat que menges i beus juntament amb l’activitat física que fas són els factors que determinen el pes3.

Només en certs casos l’augment excessiu de pes és a causa d’un problema d’alentiment del metabolisme, com la síndrome de Cushing o l’hipotiroïdisme3.

Com es calcula el dèficit calòric

Hi ha diversos factors que determinen el metabolisme basal individual, com ara3:

 • La mida corporal i la composició de l’organisme: les persones que tenen una mida corporal més gran o més massa muscular cremen més calories, fins i tot en repòs.
 • El sexe: els homes, generalment, tenen menys greix corporal i més múscul que les dones de la mateixa edat i el mateix pes, i això vol dir que els homes cremen més calories.
 • L’edat: a mesura que s’envelleix, la massa muscular tendeix a disminuir i el greix representa un percentatge cada vegada més gran del pes, per la qual cosa la quantitat de calories que es consumeix és més baixa.

Tot i que les necessitats energètiques varien en funció de l’edat, el sexe, el pes, l’activitat física, les malalties o els trastorns i la velocitat amb què la persona crema calories (índex metabòlic)1,3, la quantitat diària necessària per mantenir el pes corporal es troba prop dels valors següents1:

 • Infants petits: entre 1000 i 1800 calories.
 • Canalla gran i adolescents: entre 1200 i 3200 calories.
 • Adults: entre 1600 i 3000 calories.

Les persones que fan activitat física intensa necessiten energia addicional i, per tant, requereixen una ingesta calòrica superior1.

Per calcular l’índex metabòlic basal, és a dir, la quantitat mínima d’energia que l’organisme necessita per fer les funcions bàsiques, hi ha diverses fórmules. La més utilitzada és la següent4:

 • Homes: (10 x pes en kg) + (6,25 x alçada en cm) – (5 x edat en anys) + 5
 • Dones: (10 x pes en kg) + (6,25 x alçada en cm) – (5 x edat en anys) – 161

Consells

Per perdre pes cal portar una dieta i un estil de vida adequats, però l’objectiu principal és arribar a un pes saludable i mantenir-lo al llarg del temps5.

La millor manera de perdre i controlar el pes és combinar la dieta amb l’exercici físic. Amb això, perdràs més greix, mantindràs la massa muscular i evitaràs guanyar pes de nou quan tornis a la dieta habitual6.

Per reduir les calories que consumeixes diàriament és recomanable2:

 • Evitar aliments d’alt contingut calòric i baix contingut nutricional. Per exemple, pots prendre el cafè sense sucre i ometre els refrescos i els gelats.
 • Canviar aliments d’alt contingut calòric per opcions de menys calories. Per exemple, pots reduir calories si beus llet desnatada en lloc de llet sencera.
 • Reduir les mides de les porcions. El doble d’aliment significa el doble de calories, i per això és important controlar les quantitats que menges. Per controlar la mida de les porcions pots seguir les recomanacions que et proposem:
  • Al principi d’un àpat, serveix-te una quantitat lleugerament més petita del que creus que menjaràs. Si quan acabis encara tens molta gana, menja més verdura o fruita.
  • Menja del plat i no del paquet, perquè menjar directament de l’envàs t’impedeix saber quan menges. Veure menjar en un plat o en un recipient et manté conscient de quant menges. També pots utilitzar un plat més petit.
  • Revisa les etiquetes dels aliments: llegeix la informació nutricional per saber la mida de la ració i la quantitat de calories per ració.
  • Fes servir un comptador de calories: consulta fonts fiables que ofereixin eines per comptar calories.

Cal evitar les dietes estandarditzades. És important que la dieta sigui individualitzada i tenir en compte l’estat de salut, el pes al qual es vol arribar, els hàbits alimentaris i l’estil de vida de la persona a la qual va destinada6.

Així mateix, l’activitat física, sigui quina en sigui la intensitat, facilita la despesa d’energia i complementa la dieta per perdre pes. A més, contribueix a mantenir la massa muscular (i l’índex metabòlic basal), que sempre disminueix, més o menys, quan se segueixen règims hipocalòrics6.

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referencias:

1 Calorías. Manual MSD. Desembre 2021.

2 Calcular las calorías: volver a los conceptos básicos del adelgazamiento. Mayo Clinic. Juliol 2021.

3 El metabolismo y el adelgazamiento: cómo quemar calorías. Mayo Clinic. Novembre 2021.

4 Calcular la tasa de metabolismo basal (TMB) en adultos. Estado peruano. Octubre 2021.

5 Factores predictores de pérdida de peso y grasa en el tratamiento dietético: sexo, edad, índice de masa corporal y consulta de asistencia. Scielo. 2015.

6 Dietas de adelgazamiento. UCM. Consultat el juny del 2022.