Infart de miocardi: símptomes i què cal fer quan es pateix un atac al cor

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Malaltia cardiovascular
Colesterol

Què fer en cas d’infart – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem quins són els símptomes d’un infart de miocardi i què hem de fer si ens passa.


L’infart agut de miocardi, comunament conegut com a “infart”, es produeix per un bloqueig o un reg insuficient de les artèries coronàries que porten sang al cor a causa d’un deteriorament o obstrucció d’aquestes1,2,3. En no passar la sang, les cèl·lules del miocardi moren per una isquèmia, ja que es produeix un desequilibri entre la sang que necessita el cor i la que rep4,5,6, amb la disminució consegüent de l’aportació d’oxigen. El dany és irreversible1.

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort al món. El risc més gran de defunció per infart de miocardi és a la fase prèvia a arribar a l’hospital (prop del 40 % dels pacients que tenen un atac al cor no supera aquesta etapa). Des que el pacient ingressa a l’hospital i rep l’atenció necessària hi ha moltes possibilitats que es recuperi satisfactòriament3.

Per què es produeix un infart

Les causes per les quals es pot produir un infart són múltiples, però fonamentalment es deu a1,5,6:

  • Arterioesclerosi coronària, que és un procés progressiu i crònic en què s’obstrueixen les artèries que porten la sang al cor perquè s’hi acumula un excés de colesterol.
  • Trombe, que és un coàgul de sang que bloqueja del tot l’artèria i no deixa passar la sang cap al cor.
  • Contracció que produeix un estrenyiment d’una artèria coronària i bloqueja el pas de la sang al cor.
  • Patologies cardíaques prèvies cròniques, com la insuficiència cardíaca o les arrítmies.

Tot i que pot aparèixer a qualsevol hora del dia, és més freqüent tenir un infart a primera hora del matí.

Factors de risc

Qualsevol persona pot patir un infart, però hi ha certs factors que fan que sigui més probable que succeeixi1,2,4,5:

Es coneix com a síndrome metabòlica “el conjunt d’alteracions metabòliques constituït per l’obesitat de distribució central, la disminució de les concentracions del colesterol unit a les lipoproteïnes d’alta densitat (cHDL), l’elevació de les concentracions de triglicèrids, l’augment de la pressió arterial (PA) i la hiperglucèmia”8.

Quins símptomes es tenen durant un infart

Els símptomes de l’infart poden ser molts i variables. No tenen per què aparèixer tots, sinó que sol produir-se una combinació d’alguns i varien d’intensitat i gravetat; fins i tot hi ha persones que poden no tenir-ne cap. Alguns dels que acostumen a aparèixer són1,2,3,4,5,6,7:

  • Sensació de falta d’aire, dificultat per respirar.
  • Dolor opressiu i esclafador al centre del pit durant uns minuts.
  • Dolor opressiu a la zona de l’estèrnum que s’irradia cap a les espatlles, el coll, la mandíbula i els braços (fonamentalment el braç esquerre).
  • Sensació d’estar tip, malestar, indigestió, nàusees, dolor abdominal.
  • Malestar general.
  • Suor freda.
  • Marejos o atordiment.
  • Pèrdua de coneixement.

Què cal fer quan es pateix un infart

Si penses que pots estar patint un infart o que li passa a una altra persona, el primer que has de fer és contactar amb el servei d’emergències. Com més temps passa, més s’incrementen les possibilitats de mort i la gravetat dels danys permanents al cor1,2,6.

Quan és una altra persona la que considerem que pateix l’infart, i després de contactar amb el servei d’emergències, cal comprovar si respira i té pols. En cas que no respiri o no li trobem el pols, si sabem fer la RCP bàsica l’hem de començar a aplicar. En el cas de les persones que no tinguin coneixements sobre RCP, els metges recomanen que només es facin les compressions al pit5. Si es disposa d’un desfibril·lador extern automàtic, s’ha d’utilitzar seguint les instruccions del dispositiu2.

En el moment que acudeixen els sanitaris, al pacient se li farà un electrocardiograma, que és la prova més ràpida per confirmar si pateix un infart. A més, quan arribi a l’hospital, es fan diverses proves complementàries en funció del que es trobi, entre els quals una anàlisi de sang. En els casos en què quedin dubtes i que el facultatiu ho determini, li poden fer una ressonància magnètica cardíaca en repòs1,5.

Tractaments després de l’infart

L’equip mèdic és l’encarregat d’establir el tractament després de l’infart, que pot ser quirúrgic, a base de fàrmacs o tots dos. A més, es fan controls de seguiment i cal anar a les proves pautades1,2,4.

És important controlar les malalties que poden haver tingut a veure amb l’infart (hipertensió, obesitat, diabetis i hipercolesterolèmia). També hem de controlar els factors de risc que podem modificar (pes, consum de tabac i alcohol, tensió arterial, colesterol, triglicèrids i glucosa).

Després d’un infart, el metge et dirà quan i com pots anar reprenent la rutina diària. Pel que fa al tipus d’activitat física1,2,4, t’indicarà quan has de començar un programa d’exercici físic, que serà progressiu i regular.

Tingues en compte i recorda que, en cas de notar símptomes de sospita d’infart, el més important és contactar de manera ràpida amb els serveis d’emergències.

 

 

Referències:

1 Infarto de miocardio. CardioAlianza. Consultat el desembre del 2021.

2 Ataque cardíaco. Mayo Clinic. Juliol 2021.

3 Infarto agudo de miocardio. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el desembre del 2021.

4 Ataque al corazón. MedlinePlus. Desembre 2021.

5 Infarto agudo de miocardio. Societat Espanyola de Medicina Interna. Consultat el desembre del 2021.

6 Infarto de miocardio. Fundació Espanyola del Cor. Consultat el desembre del 2021.

7 Señales de alarma de un infarto de miocardio o cerebral. Consultat el desembre del 2021.

8 The metabolic syndrome. Eckel RH, Grundy SM, Zimmet PZ. The metabolic syndrome. Lancet, 365 (2005), pp.