Què és la hipertensió de bata blanca i què he de fer?

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Hipertensió
Malalties cròniques

Descobreix què és la hipertensió de bata blanca - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem què és la hipertensió de bata blanca i per què es produeix.


Parlem d’hipertensió aïllada, coneguda popularment com a hipertensió de bata blanca, quan apareixen xifres elevades de tensió arterial de manera recurrent quan el pacient és a la consulta del metge, a l’hospital o a la farmàcia, però, en canvi, quan se la mesura a casa o sense un professional de la salut present, mostra xifres normals o, almenys, més baixes1,2,3,4.

La hipertensió de bata blanca apareix tant en persones hipertenses com en altres que no ho són2,4, tot i que el més freqüent és que es doni en persones que són normotenses, és a dir, amb una tensió arterial dins dels límits adequats3. Les persones amb hipertensió de bata blanca corren el risc d’estar prenent medicaments que no necessiten. I és que el metge pot diagnosticar una persona com a hipertensa i prescriure-li fàrmacs per a aquest problema quan en realitat no els necessita o la dosi no està ben ajustada2,4.

Per què pot aparèixer la hipertensió de bata blanca

L’explicació de per què es produeix la hipertensió de bata blanca està lligada al fet que la persona es posa nerviosa amb la presència del professional sanitari a causa de la preocupació que li pot generar el resultat de la prova3 o que, inconscientment, percep el lloc (la consulta, la farmàcia…) com un espai amenaçador4. En canvi, a casa la persona està més tranquil·la i, per això, la tensió que detecta el tensiòmetre reflecteix la situació real3.

Com sé si tinc hipertensió aïllada

Per saber si la hipertensió es deu a la presència de professionals de “bata blanca” ens hem de mesurar la tensió arterial a casa diverses vegades en dies diferents i comparar les dades. Si a casa els resultats són normals, és molt probable que es tracti d’hipertensió aïllada o de bata blanca3. En aquest cas, és important comunicar-ho al metge, que és possible que ens faci una monitorització ambulatòria de la pressió arterial (MAPA) de 24 hores, que implica un mesurament continu durant aquest període mentre som a casa fent les activitats quotidianes1.

La hipertensió de bata blanca és més freqüent entre els pacients més joves, fonamentalment entre els menors de 30 anys4.

Com es controla la hipertensió de bata blanca

Malauradament, no hi ha un mètode infal·lible que ens permeti controlar la hipertensió de bata blanca, tot i que sí que hi ha algunes pautes que podem seguir i ens ajudaran a fer que la mesura de la tensió arterial sigui tan fiable com sigui possible3:

  • No prendre’ns la tensió si tenim dolor.
  • Intentar mantenir-nos tranquils, evitant el nerviosisme i l’ansietat.
  • No prendre begudes estimulants com te, cafè o refrescos amb cafeïna almenys mitja hora abans del mesurament.
  • No fumar durant la mitja hora anterior.
  • Orinar abans de la presa.

Puc tenir problemes de salut associats?

En aquest cas, la resposta no és clara. L’evidència científica sembla tenir clar que els hipertensos de bata blanca tenen un risc de morbiditat (malaltia) i mortalitat més baixa que els hipertensos sostinguts (les persones que tenen hipertensió també a casa i de manera habitual), però superior al de les persones que tenen una tensió arterial normal1. En el cas concret del risc cardiovascular, sembla que també és una mica superior en aquests pacients al de les persones normotenses5.

Per tot això, és fonamental que les persones que presenten hipertensió de bata blanca estiguin controlades per un metge1, que és el que determina si necessita medicació i les proves a les quals és convenient que se sotmeti. Si és el teu cas, no ho deixis passar i parla amb el metge per trobar plegats la millor manera de controlar el problema.

 

 

Referències:

1 Hipertensión de bata blanca. Criterios de abordaje y pronóstico. Formació Mèdica Continuada en Atenció Primària. Desembre 2020.

2 Hipertensión y efecto de bata blanca. Revista Cubana de Cardiología y Cirugía Cardiovascular. 2010.

3 Efecto de bata blanca: ¿en qué consiste? Col·legi de Farmacèutics de Sevilla. Juliol 2018.

4 Hipertensión de bata blanca. Revista Nefrología. Juny 2002.

5 ¿Debemos dar importancia a la hipertensión de bata blanca? Juny 2002.