Càncer de mama: importància de la prevenció i la detecció precoç

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Càncer
Salud de la Mujer

Descobreix la importància de la prevenció i la detecció precoç del càncer de mama – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem del càncer de mama i de la importància de la prevenció i la detecció precoç per minimitzar-ne les conseqüències i afavorir la recuperació de les pacients.


El càncer de mama és el tipus de càncer més freqüent en la dona, i malgrat que el seu pronòstic és cada vegada més favorable gràcies al desenvolupament de nous tractaments, encara és la primera causa de mort per càncer en dones a Espanya.1,2

Els símptomes del càncer de mama no acostumen a ser evidents en les primeres etapes, de manera que la forma més eficaç de prevenció és la detecció precoç mitjançant els programes de cribratge en la població femenina.1,2

Què és el càncer de mama?1,2

El càncer de mama és la reproducció i proliferació descontrolada de les cèl·lules de l‘epiteli de la glàndula mamària. Aquestes cèl·lules malignes es poden disseminar a través de la sang i els vasos limfàtics cap a altres parts del cos, on es poden adherir als teixits i créixer formant metàstasis.

El càncer de mama és més freqüent a partir dels 50 anys, la gran majoria de les persones afectades són dones (99%) i s‘estima que aproximadament una de cada vuit dones tindrà càncer de mama en algun moment de la seva vida.

Factors de risc del càncer de mama1-3

Les causes del càncer de mama no estan del tot identificades, però se sap que hi ha una predisposició familiar i s‘estima que el 5-10% dels casos són hereditaris i deguts a una mutació genètica.

S‘han identificat altres factors de risc del càncer de mama que inclouen:

  • Edat: el risc de patir càncer de mama augmenta amb el pas dels anys; aproximadament el 75% dels casos es diagnostiquen en dones de més de 50 anys.
  • Antecedents personals: el risc de càncer de mama és més gran si ja s‘ha tingut un càncer o lesió precancerosa de mama anteriorment.
  • Densitat mamària: el risc és més gran en les dones amb mames molt denses.
  • Factors reproductius que augmenten l‘exposició als estrògens, com ara primera regla molt precoç (menarquia precoç), menopausa tardana o no haver estat embarassada (nul·liparitat).
  • Teràpia hormonal: l‘ús de teràpia hormonal substitutiva en la menopausa augmenta el risc de patir càncer de mama.
  • Antecedents familiars o mutacions genètiques.
  • Exposició a radiacions ionitzants durant la pubertat.
  • Obesitat i consum d‘alcohol.
  • Anticonceptius orals i DIU alliberadors d‘hormones: el risc associat a aquests tractaments és molt baix i es redueix quan se suspèn l‘anticonceptiu.

El càncer de mama es pot prevenir?3-6

Com hem vist, alguns factors de risc del càncer de mama no depenen de nosaltres ni es poden modificar, com la predisposició genètica. En canvi, hi ha altres factors sobre els quals podem actuar per reduir el risc de patir càncer de mama. Algunes recomanacions són:

  • Reduir al màxim el consum d‘alcohol.
  • Mantenir un pes i una alimentació saludables.
  • Tenir un estil de vida actiu i fer exercici físic.
  • Donar el pit als fills tant de temps com sigui possible.
  • Limitar la teràpia hormonal després de la menopausa.
  • Prestar atenció a possibles canvis en els pits.
  • Acudir a revisions mèdiques periòdiques.

Una altra mesura de prevenció són les autoexploracions mamàries regulars. L‘autoexploració mamària consisteix en la inspecció visual i palpació de les mames que es fa la dona a si mateixa, amb la intenció de conèixer com són les seves mames i estar-hi familiaritzada, per poder-hi detectar i advertir possibles canvis.

S‘ha de fer entre tres i cinc dies després de l‘inici del període, ja que durant aquests dies les mames no són tan sensibles ni presenten protuberàncies. Si la menopausa ja està present, és recomanable fer l‘examen amb una regularitat mensual, un mateix dia cada mes.

Els passos que cal seguir per fer correctament l‘autoexploració dels pits són els següents:

Inspecció visual:

  • Posa‘t davant d‘un mirall, amb les mames descobertes i els braços als costats.
  • Mira endavant i observa la forma i el contorn de les mames. Comprova si hi ha canvis en la textura de la pell, com arrugues, aspecte de pell de taronja, bonys, forats o si el mugró està invertit (ficat cap a dins).
  • Repeteix el procés d‘observació amb els braços aixecats per sobre del cap i amb les mans pressionant els malucs, alhora que les espatlles i els colzes empenyen cap endavant.

Palpació:

  • Estira‘t de panxa enlaire i col·loca la mà dreta darrere del cap. En aquesta postura, recorre tota la mama, amb la mà esquerra, palpant tota la superfície mamària amb diferents nivells de pressió.
  • Segueix un patró en l‘exploració, com ara imaginar la mama dividida per quadrants. És important garantir una exploració completa de les mames.
  • Seu o posa‘t dreta i palpa‘t també l‘aixella.
  • Prem suaument els mugrons per comprovar si hi ha algun tipus de secreció.
  • Repeteix el procés a la mama esquerra, palpant-la amb la mà dreta.
  • També pots fer la palpació a la dutxa.

Si s‘hi percep qualsevol canvi o anomalia, és important consultar-ho amb el metge per fer-ne una valoració més profunda.

Importància de la detecció precoç1

Malgrat els avenços en el diagnòstic i el tractament, el càncer de mama encara afecta una part important de la població femenina. El diagnòstic precoç continua sent la millor manera per millorar el pronòstic de la malaltia i minimitzar-ne les conseqüències.

Una de les proves d‘imatge més s‘utilitza per a la detecció del càncer de mama és la mamografia, una prova d‘imatges de raigs X que permet detectar anomalies a la mama i que, tot i que no és infal·lible, actualment es considera la prova més eficaç. Per això, totes les comunitats autònomes fan programes de cribratge massius mitjançant mamografies, amb l‘objectiu de reduir la mortalitat per càncer de mama.

A més, també es fan servir altres proves d‘imatge per avaluar l‘estat de les mames, com l‘ecografia, que genera una imatge a partir d‘ultrasons, o la ressonància magnètica nuclear (RMN), en què les imatges s‘obtenen mitjançant un camp electromagnètic.

En cas de sospita, els estudis d‘imatge es poden complementar amb una biòpsia per analitzar el teixit i obtenir-ne més informació sobre les característiques i la possible malignitat.

 

A més, si ets assegurat d‘Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de prevenció del càncer de mama, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1Cáncer de mama. Societat Espanyola d‘Oncologia Mèdica. Gener 2023.

2Cáncer de Mama. Ministeri de Sanitat. Institut de Gestió Sanitària. Consultat el setembre del 2023.

3Prevención del cáncer de mama: cómo reducir el riesgo. Mayo Clinic. Setembre 2021.

4Autoexamen de mamas. Medline Plus. Juny 2023.

5Autoexamen mamario para el reconocimiento de las mamas. Información. Mayo Clinic. Juny 2022.

6Prevención del cáncer de mama. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el setembre del 2023.