Conjuntivitis en la infància: causes, símptomes i tractaments

Publicat:
 •
Share

Pòdcast
Nens

Descobreix què és i com prevenir la conjuntivitis a la infància – Adeslas Salut i Benestar

En aquest episodi de Sin Cita Previa abordarem una de les infeccions oculars més freqüents en la canalla, les conjuntivitis. Aquest problema afecta molts infants al llarg de la infància i requereix cures específiques per alleujar-ne els símptomes i solucionar el quadre clínic.


Quan cal utilitzar antibiòtics per tractar la conjuntivitis? Quines són les causes més habituals de la conjuntivitis? Els infants amb conjuntivitis poden anar a l’escola? Descobreix totes les respostes a aquestes preguntes i moltes coses més en aquest episodi de Sin Cita Previa.

Què és la conjuntivitis?

La conjuntiva és la part de l’ull que se situa a la part més externa de l’ull. Es tracta d’una capa transparent que recobreix la superfície ocular i l’interior de les parpelles. Quan aquesta capa s’inflama, es produeix el que coneixem com a conjuntivitis. Les causes més freqüents són els virus, els bacteris, els al·lèrgens i els irritants. Els símptomes més comuns de la conjuntivitis inclouen ulls vermells, llagrimeig, sensació de cos estrany, picor, irritació o cremor i aparició de secrecions que solen donar lloc a lleganyes. De vegades també pot haver-hi edema a les parpelles. És important destacar que les lleganyes no sempre són indicatiu d’una infecció, ja que es produeixen habitualment per l’augment de secrecions sense més ni més, que poden estar presents en casos de conjuntivitis irritativa o al·lèrgica.

Causes de la conjuntivitis

Les infeccions virals són la causa més freqüent de conjuntivitis en la canalla. En aquests casos, s’observa envermelliment i secreció que es transforma en lleganyes, que acostumen a ser escasses i transparents o lleugerament groguenques. Les conjuntivitis virals generalment apareixen en tots dos ulls i poden estar vinculades a un refredat o a una altra infecció viral.

A més de les infeccions virals, hi ha altres causes de conjuntivitis, com les conjuntivitis bacterianes, les conjuntivitis al·lèrgiques i les conjuntivitis irritatives. Cada patologia requereix una avaluació per part del metge i un tractament específic.

Diagnòstic mèdic

El diagnòstic adequat de la conjuntivitis és crucial per determinar el tractament que cal en cada cas. Si ens trobem amb una infecció viral, generalment millorarà amb cures bàsiques, com ara la neteja amb sèrum fisiològic.

Com hem comentat, és important saber diferenciar aquest tipus de conjuntivitis d’altres que puguin requerir un tractament més específic, com els casos de conjuntivitis bacteriana o al·lèrgica.

 

Et recomanem consultar el metge per a un diagnòstic i tractament precís. Vols conèixer millor els símptomes i els tractaments de la conjuntivitis? Doncs no et perdis aquest episodi de Sin Cita Previa.

 

 

Referències:

"Conjuntivitis en la infància", de Sin Cita Previa amb Dos Pediatras en Casa. Noviembre, 2023.