Hirsutisme: per què em surt tant de pèl si soc dona?

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Salut de la Dona

Descobreix què és l’hirsutisme i quines opcions de tractament hi ha Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem de l’hirsutisme, de les seves causes, diagnòstic i opcions de tractament. A més, comentarem algunes recomanacions per manejar-lo.


L’hirsutisme és un creixement excessiu de pèl moixí a determinades parts del cos de la dona que pot resultar molt angoixant i, fins i tot, pot arribar a causar depressió. Per si mateix, l’hirsutisme no causa complicacions, però pot ser indicatiu d’algun problema de salut, com un desequilibri hormonal. Per tant, és important buscar la causa d’aquest creixement excessiu de pèl per abordar-la degudament.1

Què és l’hirsutisme?1-3

L’hirsutisme és el creixement excessiu de borrissol gruixut i fosc en una dona. Aquest pèl moixí creix en zones que depenen dels andrògens (les hormones masculines), és a dir, aquelles en què la presència de pèl és pròpia dels homes. Algunes d’aquestes zones són: patilles, bigoti, barbeta, coll, arèoles mamàries, tòrax, al voltant del melic o esquena.

L’hirsutisme no s’ha de confondre amb la hipertricosi, que és un creixement excessiu de borrissol en qualsevol part del cos, sense dependre dels andrògens.

L’hirsutisme no es pot prevenir, però sí que hi ha alguns factors de risc que influeixen en la seva aparició, com ara:

 • Obesitat
 • Antecedents familiars
 • Origen mediterrani, sud-asiàtic o de l’Orient Mitjà.

Causes de l’hirsutisme1-4

L’excés de pèl pot estar relacionat amb un nivell massa elevat d’andrògens, i es pot acompanyar d’altres signes de virilització com un agreujament de la veu o alopècia.

Tot i que la causa exacta de l’hirsutisme sovint no s’arriba a determinar, algunes afeccions o situacions que poden provocar el creixement excessiu de borrissol són:

 • Síndrome de l’ovari poliquístic: és una de les causes més freqüents d’hirsutisme. Comença a la pubertat i provoca un desequilibri de les hormones sexuals amb menstruacions irregulars, acne, hirsutisme, obesitat i infertilitat.
 • Hirsutisme idiopàtic o familiar: es deu a una sensibilitat més gran de la pell als andrògens, amb nombrosos fo&l·licles pilosos. En aquests casos, no es constaten alteracions hormonals, i les menstruacions i la fertilitat són normals.
 • Hiperplàsia suprarenal congènita: una alteració de la producció de cortisol per un dèficit enzimàtic causa una producció anormal d’andrògens suprarenals.
 • Síndrome de Cushing: la producció de l’hormona cortisol a les glàndules suprarenals augmenta.
 • Tumors ovàrics o suprarenals: poden produir andrògens.
 • Hipotiroïdisme: pot causar un augment de la testosterona lliure per un dèficit de la proteïna que transporta aquesta hormona.
 • Ús d’alguns medicaments, com anticonceptius orals, corticoides o esteroides anabòlics.

Diagnòstic i tractament de l’hirsutisme2-4

Com hem vist, l’hirsutisme pot estar relacionat o ser un signe d’altres patologies, per la qual cosa és fonamental fer una valoració exhaustiva de la pacient per obtenir dades sobre la seva menstruació, fertilitat, presència d’altres símptomes com alopècia o acne, i patologies endocrines, ovàriques o suprarenals.

També cal fer un examen físic per avaluar la quantitat, el gruix i la localització del pèl, la distribució del greix corporal, si hi ha alteracions cutànies, descartar la presència d’una massa abdominal i determinar els nivells sanguinis de diverses hormones.

El tractament de l’hirsutisme generalment depèn de la causa o el trastorn subjacent que hi hagi. Alguns dels tractaments més comuns són:

 • Els fàrmacs antiandrogènics
 • Els anticonceptius orals

Recomanacions per manejar l’hirsutisme2-4

A més del tractament pautat pel metge, hi ha altres formes de manejar l’hirsutisme que passen per eliminar o dissimular el pèl que va naixent:

 • Depilació amb cera o cremes
 • Afaitat
 • Depilació amb làser
 • Decoloració del pèl
 • Aplicació de cremes retardants del creixement del pèl

En el cas de dones amb sobrepès, la pèrdua de pes també ajuda a controlar l’excés de pèl.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1Hirsutismo. Síntomas y causas. Mayo Clinic. Octubre 2021.

2Hirsutismo. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el setembre del 2023.

3Hirsutismo e hipertricosis. Manual MSD. Juny 2022.

4Vello excesivo o indeseado en las mujeres. Medline Plus. Novembre 2021.