La balanitis i la vulvovaginitis en la infància

Publicat:
Share

Pódcast
Niños

Descubre qué es la dermatitis del pañal y cómo tratarla – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest episodi de Sin Cita Previa abordarem la balanitis i la vulvovaginitis en la infància. Són condicions molt freqüents en pediatria que causen malestar en la canalla, a més de la preocupació en els pares.


Tot i que de vegades es poden confondre amb una infecció d’orina, atès que poden presentar símptomes semblants, és important saber identificar-les i tractar-les adequadament. El més important és prevenir-les, i per fer-ho us oferim algunes recomanacions.

No et perdis aquest episodi de Sin Cita Previa.

Què és la balanitis

La balanitis és la inflamació del gland o del prepuci en els nens. El gland és l’extrem del penis, i el prepuci és la pell que el cobreix. És una patologia comuna en nens petits que ja han retirat el bolquer, comencen a explorar-se i a rentar-se sols. En molts casos, es produeix per una higiene inadequada, en què s’acumula brutícia i secreció a la zona i produeix irritació. A més, en alguns casos, es pot produir una proliferació bacteriana i, per tant, sobreinfecció, tot i que en la majoria dels casos no és una infecció pròpiament dita. Els símptomes acostumen a incloure dolor, irritació i envermelliment de la zona.

Què és la vulvovaginitis

La vulvovaginitis és la inflamació de la vulva i la vagina en les nenes. Igual que la balanitis, és més freqüent en nenes petites quan se’ls retira el bolquer i comencen a explorar-se i a rentar-se elles mateixes. La higiene inadequada, que porta a irritar la zona, o la sobreinfecció poden desencadenar la patologia. Els símptomes poden incloure dolor, envermelliment i irritació a la zona genital.

Què fem en aquests casos

És important diferenciar aquestes patologies d’una infecció d’orina per poder brindar-hi el tractament adequat.

En la majoria dels casos, no es requereix l’ús d’antibiòtics, ja que predomina principalment la inflamació. Però en casos de sobreinfecció bacteriana, el metge pot receptar un tractament antibiòtic.

Com les podem prevenir

Per prevenir la balanitis i la vulvovaginitis, és important ensenyar-los com es fa una correcta higiene genital. Es recomana ensenyar-los a rentar-se adequadament i assegurar-se que en retirin qualsevol acumulació de secrecions, femtes o orina. És important fomentar l’ús de roba interior de cotó i evitar l’ús de productes perfumats o irritants a la zona genital.

 

Recorda sempre consultar un metge per obtenir un diagnòstic i tractament adequats. Si vols conèixer-ne amb més profunditat els símptomes i el tractament, no et perdis l’episodi d’avui de Sin Cita Previa.

 

 

Referències:

1Balanitis i nulvovaginitis en la infància, de Sin Cita Previa amb Dos Pediatras en Casa. Novembre 2023.