Quins beneficis té la natació?

Publicat:
 •
Share

Vida Activa
Esport

Quins beneficis té la natació? Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem sobre l’esport de la natació i quins en són els beneficis. També comentarem recomanacions per practicar-la de manera segura i saludable.


La natació és un dels esports més complets que, normalment, sol aconsellar-se a persones de qualsevol edat que vulguin ser més actives. Gràcies a la seva pràctica regular pot ajudar a reduir el risc de patir malalties cròniques. Fer dues hores i mitja a la setmana d’activitat física aeròbica, com nedar, pot disminuir el risc de malalties cardíaques o la diabetis, entre d’altres.1,2

Beneficis principals de la natació1-4

Nedar és un esport que resulta beneficiós per a la salut, entre altres aspectes. En aquest sentit, els experts n’han destacat alguns, com ara els següents:

 • Millora les habilitats psicomotrius: la natació ajuda a millorar la percepció de l’espai, l’equilibri, l’agilitat, la flexibilitat i la coordinació dels moviments, ja que utilitza tant les extremitats superiors com les inferiors i el tronc.
 • Afavoreix el moviment articular: com que es tracta d’un esport amb impacte baix a causa de la flotació, permet que els ossos, els músculs i les articulacions es descomprimeixin i es relaxin, de manera que fins i tot pot mitigar el dolor i la inflamació. Per això és un esport que s’acostuma a recomanar a persones amb artritis o lesions articulars, ja que, a més, el risc de lesions és mínim.
 • Beneficis cardiovasculars: gràcies al component aeròbic, permet mantenir el cor en forma. A més, la posició necessària per practicar-la pot millorar la circulació sanguínia.
 • Beneficis metabòlics: ajuda a regular el colesterol, disminuir el nivell de glucosa en sang i augmentar l’eficàcia de la insulina. A més, com que es tracta d’un exercici aeròbic, ajuda a prevenir i manejar l’obesitat.
 • Promou l’estimulació: la seva pràctica pot ajudar les persones amb problemes neurològics i paràlisi cerebral.
 • Entrenament de força: la resistència que ofereix l’aigua fa que en la seva pràctica es treballin i es tonifiquin grans grups musculars.
 • Promou la salut mental: pot disminuir l’ansietat i la depressió i millorar l’estat d’ànim.
 • Fomenta el respecte: fer servir banyador i acostumar-se a veure el cos en vestit de bany ajuda a l’autoacceptació i a respectar els altres.

Consells per fer natació de manera segura i saludable5,6

Un dels esports més recomanats és la natació, ja que aporta grans avantatges i beneficis en comparació amb els pocs riscos i limitacions que presenta. El més adequat és posar-se en mans d’un especialista perquè en pugui guiar i individualitzar la pràctica a les necessitats i la situació de salut de cada persona.

Algunes de les recomanacions a l’hora de fer-ne, sempre que no hi hagi altres problemes de salut que ho impedeixin o hi hagi una indicació mèdica que no ho autoritzi, són:

 • Nedar com a mínim dues vegades a la setmana i amb una durada d’almenys 30 minuts en cada ocasió.
 • Si es pot, practicar-la en grup. Això facilita la possibilitat de tenir ajuda si cal i fa que resulti més divertida.
 • Cal començar l’activitat amb una intensitat suau i anar-la evolucionant de manera progressiva.
 • Disposar dels accessoris i els materials necessaris per a una pràctica segura. Els llocs físics on sol fer-se natació poden tenir superfícies relliscoses, per tant, és convenient fer servir mitjons o calçat adequat per evitar caigudes.
 • Portar una tovallola seca per cobrir-se en sortir de l’aigua.
 • Dutxar-se abans d’entrar a l’aigua. Això ajuda a eliminar possibles gèrmens o brutícia del cos, i millora el manteniment de la piscina. Així mateix, cal respectar les normes de la instal·lació, com ara l’ús de casquets de bany.
 • Localitzar on és el socorrista o l’equip de seguretat.
 • Si es presenta algun tall o ferida, sobretot si és quirúrgica o per perforació, és aconsellable posposar la pràctica de natació fins que es guareixi.
 • Després de la pràctica, es recomana dutxar-se i reposar la hidratació de la pell. També s’han d’eixugar correctament les orelles.

Recorda consultar amb els professionals sanitaris de referència la idoneïtat d’aquesta activitat esportiva, perquè en cas de necessitar alguna adequació es pugui valorar abans de practicar-la i, així, individualitzar-la a la situació actual de salut.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1Health Benefits of Swimming. Centers for Disease Control and Prevention. Febrer 2022.

2Per què és important que els nens practiquin la natació? FAROS. Hospital Sant Joan de Déu. Octubre 2023.

3Advantages of Water-Based Exercise. Harvard Health Publishing. Maig 2023.

4Los fisioterapeutas recuerdan los beneficios de la natación como deporte de bajo impacto para las articulaciones. Col·legi Professional de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid. Maig 2019.

5Natación para mayores. Fundació Espanyola del Cor. Consultat el gener del 2024.

6Steps for Healthy Swimming. Centers for Disease Control and Prevention. Abril 2022.