Alimentació i asma: per què cal triar bons aliments?

Publicat:
 •
Share

Alimentación
Actualidad
Asma

Descobreix els aliments adequats per reduir l’asma – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem sobre l’asma, els seus símptomes i com l’alimentació ens pot protegir enfront de l’asma i ajudar-nos a controlar-la millor.


Amb motiu del Dia Mundial de l’Asma, parlarem d’aquesta malaltia crònica que causa sibilàncies, falta d’alè, tos i opressió al pit, fet que dificulta la respiració. En una crisi d’asma, les vies respiratòries s’estrenyen i s’inflen, mentre que els músculs del voltant es tensen, amb la qual cosa es redueix la quantitat d’aire que arriba al pulmó.1 

Les crisis d’asma es poden desencadenar per diferents causes, com ara l’al·lèrgia als àcars, al florit o al pol·len, una reacció a un medicament o a una substància química a l’aire o als aliments, els canvis climàtics, l’activitat física, les infeccions respiratòries, el fum del tabac o una emoció forta. L’alimentació no pot curar l’asma ni eliminar-ne els símptomes, però els pot atenuar i millorar la salut general.1,2 

Com influeix l’alimentació en l’asma

Si bé l’alimentació no cura l’asma ni n’elimina els símptomes, una alimentació saludable, que contingui els nutrients adequats i qualitats antioxidants, antial·lèrgiques i antiinflamatòries pot protegir de l’asma: és l’efecte protector més accentuat durant la infància.1-4 Les recomanacions alimentàries generals per a les persones asmàtiques inclouen:4 

  • Mantenir un pes saludable: una bona alimentació és essencial per mantenir un pes saludable a llarg termini, ja que l’obesitat és un factor de risc d’asma. 
  • Incorporar fruita i verdura a la dieta: gràcies a les seves propietats antioxidants, que aporten el betacarotè, les vitamines C i E i el zinc, les fruites i les verdures ajuden a reduir la inflamació provocada per radicals lliures (unes substàncies químiques que danyen les cèl·lules) i podrien protegir de l’asma. 
  • Evitar els aliments que poden desencadenar al·lèrgies: alguns aliments com la fruita seca, el peix, el marisc o la llet poden provocar al·lèrgies i desencadenar una crisi asmàtica, especialment si es fa exercici després de consumir-los. 
  • Consumir vitamina D: els nivells baixos de vitamina D poden agreujar l’asma i augmentar la predisposició de la canalla a patir-ne. Per evitar-ho, es recomana prendre llet, ous i salmó i exposar-se al sol uns minuts cada dia per millorar els nivells d’aquesta vitamina. 
  • Evitar el consum de sulfits: els sulfits són un tipus de conservant que pot desencadenar símptomes d’asma. N’hi ha en aliments com el vi, els embotits o els congelats. 

Tot i que encara no s’ha provat, es creu que consumir fruita seca o peix d’aigua freda, que són aliments rics en àcids grassos omega-3, i reduir el consum de sal podria contribuir a millorar els símptomes de l’asma.4

Aliments que poden ajudar a prevenir i controlar els símptomes de l’asma

Hi ha aliments que redueixen l’estrès oxidatiu i la inflamació, dos trets fonamentals en les manifestacions de l’asma. La dieta mediterrània i el consum de certs aliments podrien reduir el risc d’asma:2,3 

  • Peix blau i marisc
  • Fruita i verdura
  • Fruita seca
  • Vegetals de fulla verda
  • Germen de blat
  • Olis vegetals
  • Aliments rics en magnesi, com ara cereals, llavors, espinacs o pastanagues
  • Líquids en abundància

Per millorar el control de l’asma no has de modificar dràsticament l’alimentació ni prendre suplements alimentaris sense la recomanació d’un professional sanitari. Ho has de consultar amb ell abans de fer qualsevol tipus de canvi en aquests hàbits.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’MPOC, en el qual en pots obtenir més informació. 

 

 

Referències:

1Asma. Medline Plus. Febrer 2022. 

2Alimentación. FENAER. Consultat el febrer del 2023. 

3Asthma and dietary intake: an overview of systematic reviews. Allergy. 2016. 

4Alimentación para personas asmáticas: ¿lo que comes marca la diferencia? Mayo Clinic. Gener 2022.